Τα μηνύματα της επίσκεψης Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα μηνύματα της επίσκεψης Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Του Αντώνη Στυλιανού

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν πρόσκλησης της Βασίλισσας επέχει σημαντικές πολιτικοοικονομικές προεκτάσεις. Σηματοδοτεί, εν πρώτοις, μια αναβαθμισμένη σχέση μεταξύ των δυο χωρών – μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – με σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις, ειδικά στο ενδεχόμενο (αβέβαιο όσο είναι) της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της αναγκαιότητας, σε εκείνο το στάδιο, ανανέωσης σε εμπορικό κυρίως επίπεδο των σχέσεων των δυο υπερδυνάμεων.

Εν μέσω διαδηλώσεων κατά των πολιτικών του Προέδρου των ΗΠΑ, το Λονδίνο νοιώθει έτι περισσότερο την στήριξη των ΗΠΑ και τις προεκτάσεις των παροτρύνσεων του κ. Τραμπ για πλήρη αποκοπή των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάπτυξη στενότατων σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ. Η υπόσχεση του κ. Τραμπ για μια «εμπορική σχέση φαινόμενο» με το Ηνωμένο Βασίλειο όταν αυτό αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να αλλάξει άρδην τα δεδομένο στον εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ – Κίνας και να μετατοπίσει τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές τεκτονικές πλάκες. Η δε άρνηση του Αμερικανού Προέδρου να συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, το κόμμα του οποίου επιθυμεί μια ηπιότερη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον οποίο χαρακτήρισε ως «μια αρνητική δύναμη», και η επιλογή του να συναντηθεί με τον νικητή των Ευρωεκλογών και ηγέτη του κόμματος για το Brexit, σηματοδοτεί τις εξελίξεις, σε μια χώρα που κλονίζεται από μια πρωτοφανή πολιτική κρίση και μια Πρωθυπουργό που βρίσκεται υπό παραίτηση.

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που παρατηρούνται είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) για το οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανάφερε ότι βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επόμενη της εξόδου μέρα του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα σε αυτό το μείζον θέμα αφορά το δικαίωμα αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών να συμμετάσχουν σε προσφορές για το δισεκατομμυρίων προϋπολογισμού NHS, που υπό το υφιστάμενο καθεστώς είναι εφικτό αφ’ ης στιγμής οι εταιρείες έχουν θυγατρικές σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ε.Ε.

Οι έντεχνες προπόσεις της Βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου για την αιώνια φιλία των δυο χωρών σημαδεύτηκαν από τις αναφορές της για προσήλωση στους στόχους και σκοπούς της δημιουργίας του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο κατηγορούνται οι ΗΠΑ λόγω της στάσης τους σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν το διεθνές δίκαιο όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, η αποπυρηνικοποίηση κ.ο.κ. Οι ΗΠΑ, έχοντας αποχωρήσει απο την στρατηγική του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές και την Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, φαίνεται ότι διαφωνούν όχι σε σχέση με το πρόβλημα αλλά για την μέθοδο της επίλυσης του προβλήματος.

Η επίσκεψη του Αμερικάνου Προέδρου δεν δημιούργησε «δράματα» αλλά ήταν μεστή μηνυμάτων, ακόμη και για τον / την διάδοχο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού. Εν τέλει, η επίσκεψη δεν ήταν απλά τυπικά εθιμοτυπική αλλά είχε μηνύματα με συγκεκριμένους αποδέκτες και πρωτίστως την Ευρώπη της μετά του Brexit εποχής η οποία αναμένει τελικά το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απόφαση για έξοδο – οποίαν έξοδο πλέον – από την Ένωση.

 

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ