Τα περιζήτητα επαγγέλματα στην Κύπρο την επόμενη δεκαετία

Τα περιζήτητα επαγγέλματα στην Κύπρο την επόμενη δεκαετία

 


Σημαντικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Τα επαγγέλματα που θα είναι πιο περιζήτητα στην Κυπριακή Δημοκρατία την επόμενη δεκαετία, τα προβλήματα  στην απασχόληση, στις  υπηρεσίες και τη βιομηχανία, η ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η απασχολησιμότητα των εργαζομένων, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά, στο 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής  2017, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Με τίτλο: «Συμβουλευτική εναρμόνισης προσόντων και δεξιοτήτων για ένταξη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της εργασίας», η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για θέματα Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΠΕΕΚ) – Euroguidance Cyprus, διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία αυτό το Ευρωπαϊκό Συνέδριο, το οποίο αποτελεί πλέον θεσμός.

«Σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, οι δεξιότητες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα, αποτελούν παράγοντα έλξης για επενδύσεις και καταλύτη στον κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης σε κάθε χώρα», υπέδειξε στο μήνυμα της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της αύξησης του μεριδίου των φοιτητών στην τεχνική εκπαίδευση και στα τριτοβάθμια τεχνολογικά προγράμματα, τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και την ευθυγράμμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις άμεσες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

«Εκτιμάται πως το 85% των θέσεων εργασίας του 2030 δεν έχει ακόμη επινοηθεί», επισήμανε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κα Αίγλη Παντελάκη, προσθέτοντας πως σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ: «Η Δια Βίου Μάθηση πρέπει να καλύπτει την εκπαίδευση, από την προσχολική ηλικία ως την περίοδο μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και όλο το φάσμα των επίσημων, ανεπίσημων και άτυπων μορφών μάθησης».

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο καθηγητής Νίκος Καρτακούλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπενθύμισε  πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. «Υπάρχουν άριστοι απόφοιτοι, που όμως πελαγοδρομούν μόλις επιχειρήσουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Τα πάντα αλλάζουν ραγδαία. Αυτό το Συνέδριο οργανώνεται για να μπορέσουμε να δώσουμε όσο περισσότερα εφόδια στους αποφοίτους. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί και εδώ», τόνισε.

Ο Στέλιος Μυτίδης, Λειτουργός της Αρχής Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, επιχείρησε ολοκληρωμένη ανάλυση για τις ανάγκες απασχόλησης στην Κυπριακή οικονομία για την περίοδο 2017-2027, παρουσιάζοντας πίνακες όπου προβλέπεται απασχόληση στις υπηρεσίες οκτώ προς δέκα, ενώ στη βιομηχανία ένα προς έξη. Ανάμεσα στα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, προβλέπεται πως θα είναι το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, η εκπαίδευση, η υγεία, οι κατασκευές, οι νομικές υπηρεσίες, τα ξενοδοχεία, το χονδρικό εμπόριο, τα ΜΜΕ, η δημόσια διοίκηση, και η ψυχαγωγία. Επίσης, μεγάλη ζήτηση αναμένεται να υπάρξει για βοηθούς λογιστών, νομικούς, νοσηλευτές, λογιστές, καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κλπ.

Η Αιμιλία Λυμπεράκη-Besson, εμπειρογνώμονας Νέου Management HR και Ευρωπαϊκών Πολιτικών, από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, μίλησε με θέμα: «Αντιστοίχηση δεξιοτήτων-αγοράς εργασίας. Η θεωρία συναντά την πράξη». Η χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε σχέση με πως αξιοποιούνται οι πληροφορίες της αγοράς εργασίας (Labour Market Information – LMI) ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Δρ. Ελισάβετ Λυκογιάννη, Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου ARMA, ενώ η Αγγελική Δεδοπούλου, Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο ESCO, εστίασε στην «Εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων, επαγγελμάτων και προσόντων – ESCO».

Ακολούθησαν συζήτηση, συμπεράσματα  και εισηγήσεις.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα