Θα πετύχουμε δωρεάν διαδίκτυο

Θα πετύχουμε δωρεάν διαδίκτυο

 


Του Λευτέρη Χριστοφόρου, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ., Ευρωβουλευτής

 

Μόλις ανέλαβα Ευρωβουλευτής, μία από τις σημαντικότερες, μεταξύ άλλων,  πρωτοβουλίες που ανέλαβα είναι η εμπλοκή της ΕΕ στη στήριξη και προώθηση του Διαδικτύου. Κατέθεσα Πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση και δωρεάν εγκατάσταση Διαδικτύου σε κοινότητες, Δήμους, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά όπως η Κύπρος.

Στη προσπάθεια μου αυτή βρήκα σταθερό σύμμαχο και υποστηρικτή την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας, αγαπητή φίλη Mariya Gabriel. Η Επίτροπος μας, που είναι πρώην συνάδελφος Ευρωβουλευτής από τη δική μας Ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι η πλέον αποτελεσματική, και εξαιρετική ως Επίτροπος στο Τομέα της Ψηφιακής Οικονομίας.

Έτσι η πρώτη κίνηση έγινε με την ανάληψη εκ μέρους της Επιτρόπου και με τη στήριξη μας, της Πρωτοβουλίας Wifi4EU, αποσκοπώντας να παράσχει Δωρεάν WIFI σε Δήμους και Κοινότητες. Ουσιαστικά είναι ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα που εντάσσεται στα πλαίσια της ανάπτυξης των Τεχνολογιών στην ΕΕ και τη προώθηση της Διαδικτυακής κάλυψης, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ΕΕ, μετά από σκληρές κι έντονες προσπάθειες πείσθηκε κι εφαρμόζει πολιτική για Ελεύθερο Δωρεάν Διαδίκτυο σε κεντρικά σημεία Δήμων και Κοινοτήτων, στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Η αρχική χρηματοδότηση με 120 εκατομμύρια αποτελεί μία καλή αρχή που όμως πρέπει να συνεχισθεί και η Ε.Ε. να πρωτοπορήσει στον τομέα της Ελεύθερης κι Ισότιμης Πρόσβασης όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο.

Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί μία νέα πολιτική για Ελεύθερο Δωρεάν Διαδίκτυο σε απομακρυσμένες μειονεκτικές περιοχές  της Ε.Ε. όπως είναι οι νησιώτικες περιοχές και μεταξύ αυτών και μικρές νησιωτικές χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα.

Η Ε.Ε. μπορεί να πρωτοπορήσει στα θέματα ψηφιακής πολιτικής και να προσδώσει άλλη διάσταση στη σύγχρονη ψηφιακή μας εποχή, με ανάλογες τολμηρές και γενναίες πολιτικές που θα θέσουν την ΕΕ στη παγκόσμια πρωτοπορία στα θέματα Διαδικτύου και Ψηφιακής Πολιτικής.

Θεωρώ ότι, με την εγκατάσταση FREE WIFI, σε κάποιους Δήμους και Κοινότητες, είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει η δυνατότητα διευρυμένης δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στο Διαδίκτυο.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί δικαίωμα για τον κάθε πολίτη και η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να το διασφαλίζει, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει η οικονομική ή άλλη δυνατότητα πρόσβασης.

Πιστεύω, όμως ότι υπάρχει η δυνατότητα, η Ε.Ε., να διευρύνει το Πρόγραμμα και να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός Δήμων και Κοινοτήτων.

Ανέκαθεν, ήμουν ένθερμος υποστηρικτής της θέσης ότι και η Κύπρος θα πρέπει να καλύψει ευρυζωνικά περιοχές που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Παρά ταύτα με παρέμβαση μου στην Ε.Ε. ζητώ να καλυφθεί ολόκληρη η Κύπρος με Δωρεάν WIFI, με χρηματοδότηση της Ε.Ε., που θα καταστήσει την Ε.Ε. πρωτοπόρο και σημείο αναφοράς αφού θα δώσει το ισχυρό μήνυμα του πρωταγωνιστικού ρόλου της ΕΕ στη Ψηφιακή Οικονομία και στη Τεχνολογία, κάτι που δεν έκανε καμία άλλη μεγάλη ψηφιακή ή οικονομική δύναμη στο πλανήτη.

Επίσης, μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο μεγαλόπνοου στόχος ζήτησα από την ΕΕ να προχωρήσει να καλύψει πολύ περισσότερους Δήμους και Κοινότητες στη Κύπρο, γιατί η Κύπρος είναι ένα απομακρυσμένο νησί, με πολλές ιδιαιτερότητες, που μπορεί να αποτελέσει τη Ψηφιακή Πύλη της Ε.Ε.

Είμαι πεπεισμένος ότι η συνεργασία μου, με την Επίτροπο Mariya Gabriel, θα αποδώσει καρπούς και αυτός ο σημαντικός στόχος για τη πατρίδα μου και τους συμπατριώτες μου, για Δωρεάν WIFI, θα γίνει πραγματικότητα.

Στην Ε.Ε. βρισκόμαστε για να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε στόχους προς το συμφέρον των πολιτών μας, κι αυτό πράττουμε νυχθημερόν.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ