Με την υπογραφή Αναστασιάδη η στήριξη Γιούνκερ στην τελωνειακή ένωση με Τουρκία

Με την υπογραφή Αναστασιάδη η στήριξη Γιούνκερ στην τελωνειακή ένωση με Τουρκία

 


Στη δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να δικαιολογήσει τα «δώρα» του προς τον Ερντογάν, ανάμεσα τους και η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, απαντώντας (στις 3 Οκτωβρίου 2017) σε ερώτηση του Eυρωβουλευτή, Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή, η δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016, περιλαμβάνει και την υπογραφή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Με την απάντηση του επιβεβαιώνει ταυτόχρονα την ύπαρξη Οδικού Χάρτη για την Τουρκία που ο κ. Γιούνκερ προσέφερε στις 25 Μαΐου 2017 στη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Στην ερώτηση που ο κ. Μαυρίδης απέστειλε στον κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι σε έγγραφο (Οδικό Χάρτη) που δόθηκε στον Ερντογάν περιέχονται δεσμεύσεις εκ μέρους της ΕΕ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων για εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας περί το τέλος του έτους και νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την Άνοιξη του 2018, θέματα  που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου και των Κρατών-Μελών και όχι της Κομισιόν. Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει επίσης ότι το έγγραφο Γιούνκερ παρακάμπτει το Συμβούλιο και τις διαδικασίες με βάση τις Συνθήκες Λειτουργίας της ΕΕ.

Στην απάντησή του ο Προέδρος Γιούνκερ δεν διαψεύδει όσα του καταλογίζονται για τις 25 Μαΐου 2017 και επιβεβαιώνει ότι μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν «οι εργασίες με την Τουρκία συνεχίστηκαν σε διάφορους τομείς συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και της οικονομίας. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα σειρά θεματικών διαλόγων και επισκέψεων υψηλού επιπέδου κατά τους προσεχείς μήνες». O κ. Γιούνκερ εκφράζει την άποψη ότι «το έγγραφο (Οδηγός Χάρτης) … εξακολουθεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ» ενώ παραδέχεται ότι «η απόφαση για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με την Τουρκία το 2018 εναπόκειται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Ο κ. Γιούνκερ δικαιολογεί τις ενέργειές του θεωρώντας ότι  «η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης (της Τουρκίας) επικροτείται στη δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016… Η πρόταση τελεί επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Συμβούλιο». Επισημαίνεται ότι η δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιούνκερ για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας περιέχει και την υπογραφή του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη», καταλήγει η ανακοίνωση.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα