Το Ευρωκέρδος τιμά την ημέρα της Γυναίκας

Το Ευρωκέρδος τιμά την ημέρα της Γυναίκας

 


 


Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θέλησε να αναδείξει τη σημασία του ρόλου των γυναικών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, οργάνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα με τη συμμετοχή γυναικών που εργάζονται στα Κυπριακά ΜΜΕ, οι οποίες εκφέρουν την άποψη τους για τον ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση των ΜΜΕ και της ατζέντας τους και κατά συνέπεια  στον επηρεασμό του δημόσιου διάλογου και της διαδικασίας της διαμόρφωσης ιδεών.

Σε αυτή την εκστρατεία συμμετείχε και η Εκδότρια και Διευθύντρια του Περιοδικού Ευρωκέρδος υπογραμμίζοντας πως οι γυναίκες μπορούν να καταπολεμήσουν στερεότυπα.

«Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας οι γυναίκες μπορούν να καταπολεμήσουν στερεότυπα, να απαγκιστρωθούν από απαρχαιωμένες αντιλήψεις και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ιδεών».

Τέλος να σημειωθεί πως ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης και των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας συγκαταλέγεται μεταξύ των ανταγωνιστικότερων και σημαντικότερων τομέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πέρα από αυτήν. Προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στους τομείς αυτούς. Κρίνεται επομένως απαραίτητη η παροχή κινήτρων που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις εργασίας και θα παρακινήσουν τα νέα κορίτσια να προσανατολιστούν επαγγελματικά προς τις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορίας.

 


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα