Μάριος Καλοχωρίτης: Το Nicosia Mall θέτει τον πήχη ψηλά

Μάριος Καλοχωρίτης: Το Nicosia Mall θέτει τον πήχη ψηλά


 


Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα €150 εκ., μέγεθος που την καθιστά τη μεγαλύτερη επένδυση στη Λευκωσία αυτή την περίοδο

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

Μια ανάσα πριν από την ολοκλήρωση και έναρξη της λειτουργίας του πολυαναμενόμενου Nicosia Mall, o Πρόεδρος της Nicosia Mall Holdings (ΝΜH), Μάριος Καλοχωρίτης, Ανώτατος Σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συγκροτήματος, μιλά για την εξέλιξη του Nicosia Mall σε ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο και για τη ξεκάθαρα θετική επίδραση του έργου στην οικονομία. «Θέλουμε το Nicosia Mall να καταστεί παραδειγματικός εμπορικός προορισμός για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ευρωκέρδος.

Επί της ουσίας αυτή η συνέντευξη πραγματοποιείται λίγο πριν το άνοιγμα του Νicosia Mall. Τι το κάνει να ξεχωρίζει;

Το δυνατό χαρτί του Nicosia Mall,και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι η διαφορετική αρχιτεκτονική του και διαρρύθμιση των χώρων του, καθώς και ο φιλικός προς το περιβάλλον χαρακτήρας του. Παράλληλα, είναι ένας χώρος που συνάδει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί «έξυπνες» τεχνολογίες και σέβεται το περιβάλλον. Με λίγα λόγια, το Nicosia Mall αντιπροσωπεύει μια σύγχρονη εμπορική ανάπτυξη που θέτει τον πήχη ψηλά, προσφέροντας μια αναβαθμισμένη και διαφορετική εμπειρία αγορών.

Αν σας έλεγε κάποιος, «οk» άλλο ένα Mall, εσείς πως απαντάτε;

Το Nicosia Mall δεν είναι απλά «άλλο ένα Mall» στην Κύπρο, είναι ένας εμπορικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών, αλλά και ένα αναπτυξιακό έργο που αναβαθμίζει την πρωτεύουσα και τονώνει την οικονομία, δημιουργώντας πάνω από 1200 θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mάθαμε πότε ανοίγει τις πόρτες του το Nicosia Mall

Συνολικά πόσα καταστήματα θα αριθμεί το Νicosia Mall και πως έχει διαμορφωθεί το tenantmix;

Συνολικά το Nicosia Mall απαριθμεί 150 καταστήματα. Η μεγάλη ζήτηση για καταστήματα, ήταν ένα τεράστιο προνόμιο που μας επέτρεψε να επιλέξουμε τους καλύτερους σε κάθε κατηγορία και να δημιουργήσουμε ένα ορθολογικά διαμορφωμένο εμπορικό κέντρο, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους που αντανακλούν τις βέλτιστες πρακτικές στον κλάδο και με θεμέλιο τη στρατηγική του single-brand. Ως εκ τουτου, το Nicosia Mall θα είναι η έδρα επώνυμων εταιριών και αρκετών flagshipκαταστημάτων. Επιπλέον, στους χώρους του θα φιλοξενήσει πολλά διεθνώς αναγνωρισμένα brands που θα κάνουν την είσοδό τους στην τοπική αγορά, ανοίγοντας τα πρώτα τους καταστήματα στην Κύπρο, στο Nicosia Mall. Eν κατακλείδι, o Κύπριος καταναλωτής θα έχει πλέον περισσότερες επιλογές.

Ανάμεσα στους ένοικους των 150 καταστημάτων που έχουν καλύψει το 100% των χώρων του εμπορικού κέντρου, συγκαταλέγονται πασίγνωστα brands. Θα συγκεντρώνει επίσης το μεγαλύτερο αριθμό από brands αθλητικών ειδών κάτω από την ίδια στέγη.

Στρατηγικός σας στόχος;

Ο πρωταρχικός στρατηγικός μας στόχος είναι να θέσουμε τα σωστά θεμέλια και να παραδώσουμε μια υποδομή που θα προσθέσει αξία στην περιοχή. Θέλουμε το Nicosia Mall να καταστεί παραδειγματικός εμπορικός προορισμός για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η τοποθεσία του στη δυτική περιοχή της Λευκωσίας, είναι και το ατού του Nicosia Mall;

Η τοποθεσία του Nicosia Mall είναι σαφώς ένα από τα πλεονεκτήματα του. Η στρατηγική του θέση θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων της δυτικής Λευκωσίας και των γύρω περιοχών, ενώ απέχει μόνο 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση από κάθε περιοχή της πρωτεύουσας, και θα φέρει την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λευκωσίας στο επίκεντρο του εμπορικού χάρτη.

Το κόστος της επένδυσης;

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα €150 εκ., μέγεθος που την καθιστά τη μεγαλύτερη επένδυση στη Λευκωσία αυτή την περίοδο. Η υπερτοπική διάσταση του έργου είναι αυτή που του δίνει ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

To Nicosia Μall ήταν ένα εγκαταλελειμμένο εγχείρημα, εγκλωβισμένο σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι η Τράπεζα Κύπρου επέλεξε να μην αφήσει το έργο ημιτελές, χωρίς εμπορική αξία, αλλά να επενδύσει σε αυτό και να μετατρέψει ένα πρόβλημα σε ευκαιρία. Φτάνοντας λοιπόν στην ολοκλήρωση του έργου, πιστεύεται πως πετύχατε τον στόχο;

Το Nicosia Mall ήταν ένα υποσχόμενο επιχειρηματικό εγχείρημα, με μεγάλες προοπτικές. Η απόφαση να επενδύσουμε, όχι μόνο στην αποπεράτωση ενός οικοδομικού έργου, αλλά και στη δημιουργία μιας σύγχρονης εμπορικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας την οικονομική δύναμη της τράπεζας, ήταν στρατηγικά τολμηρή. Πιστεύαμε όμως εξ αρχής στη δυναμική του Nicosia Mall και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Πετύχαμε μια «παραγωγική επένδυση» η οποία έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμα της στην οικονομία και συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο του γενικού δείκτη απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας. Εν τέλει, έχοντας φτάσει μια ανάσα πριν από την ολοκλήρωση του Nicosia Mall, πιστεύω πως έχουμε πετύχει το στόχο μας και έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες. Hξεκάθαρα θετική επίδραση που έχει το Nicosia Mall μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση.

Θα υπάρξει πώληση του Nicosia Mall;

Ο πρωταρχικός ρόλος μιας τράπεζας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η διαχείριση της περίπτωσης του Nicosia Mall αποτελεί απτό παράδειγμα. Καθώς όμως ο ρόλος μιας τράπεζας δεν είναι να διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα, συνεπώς θα υπάρξει πώληση του Mallτην κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο επενδυτή.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος, Τεύχος 207


Comments

comments

Tags: Nicosia Mall

Σχετικά με τον Συγγραφέα