Το παρακάνουν με τα πυροτεχνήματα – Λαμβάνουν μέτρα Αστυνομία και Δήμοι

Το παρακάνουν με τα πυροτεχνήματα – Λαμβάνουν μέτρα Αστυνομία και Δήμοι

Σχεδόν καθημερινό κατέστη το φαινόμενο παράνομης ρίψης πυροτεχνημάτων κατά τις νυχτερινές ώρες στους κυπριακούς ουρανούς. Τα παράπονα πολιτών καταγράφονται κάθε Σαββατοκύριακο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποβάλλονται στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς.

Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατή η σύλληψη οποιουδήποτε, καθώς οι αστυνομικοί που λαμβάνουν τις καταγγελίες καλούνται να προσδιορίσουν τον τόπο ρίψης των πυροτεχνημάτων προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Έργο καθόλου απλό, καθώς μέχρι να καταγγελθούν οι παράνομες ρίψεις πυροτεχνημάτων, τα πυροτεχνήματα έχουν διαλυθεί και οι δράστες εξαφανιστεί.

Ειδικά στη Λακατάμια, όπου η τοπική αρχή με ανακοίνωσή της στις 2 Αυγούστου τόνισε το παράνομο των ρίψεων, ζητώντας τη συνεργασία των δημοτών, η κατάσταση έχει τεθεί πλήρως εκτός ελέγχου. Ενδεικτικά, η δήμαρχος Φωτούλα Χατζήπαπα δήλωσε στον «Π» ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η ίδια εντόπισε ένα μαύρο τζιπ στον Πεδιαίο, οι επιβάτες του οποίου λίγο πριν είχαν πυροδοτήσει πυροτεχνήματα. Η δήμαρχος δεν πρόλαβε να καταγράψει τον αριθμό του οχήματος των δραστών, οι οποίοι έγιναν καπνός, μέχρι την επόμενη φορά.

Όχι σε γάμους και βαφτίσεις

Η αναστάτωση που προκαλούν οι ρίψεις πυροτεχνημάτων και οι αντιδράσεις των πολιτών οδήγησαν πρόσφατα την Υπηρεσία Μεταλλείων στην απόφαση να αναρτά τις άδειες που εκδίδει για τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Όπως εξήγησε στον «Π» ο επικεφαλής του κλάδου Εκρηκτικών Υλών της Υπηρεσίας Μεταλλείων, αρμόδιας για την έκδοση των αδειών ρίψεως πυροτεχνημάτων, δεν δίνονται άδειες για αυστηρά ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαφτίσεις κ.λπ. Όπως εξηγείται αρμοδίως στον «Π», οι άδειες δίνονται για εκδηλώσεις ξενοδοχείων με τουριστικούς σκοπούς, για δημόσιους εορτασμούς (φεστιβάλ, Χριστούγεννα κ.λπ.) και για άλλες δραστηριότητες με εμπορευματικό χαρακτήρα. Ωστόσο, στις παρυφές του Στροβόλου, στην περιοχή περίπου του Υπουργείου Παιδείας, οι κάτοικοι υποφέρουν σε εβδομαδιαία βάση από τη ρίψη πυροτεχνημάτων, τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών στον «Π», συνδέονται με τη λειτουργία συγκεκριμένων νυχτερινών κέντρων (κάποια από τα οποία λειτουργούν και χωρίς τις απαραίτητες άδειες). Ακόμα, όπως αποδεικνύει η περίπτωση γαμήλιας τελετής στο Όμοδος τον περασμένο Σεπτέμβριο, άδειες ρίψης πυροτεχνημάτων μπορεί να δοθούν για εμπορευματικούς σκοπούς (εν προκειμένω για την προώθηση κρασιών), αλλά ουσιαστικά τα πυροτεχνήματα να σκάνε στους κυπριακούς ουρανούς για γαμήλιους εορτασμούς.

Καμιά σύλληψη

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθούν οι δήμαρχοι της μείζονος Λευκωσίας με τον αστυνομικό διευθυντή της επαρχίας, οπότε θα τεθεί το πρόβλημα με τις παράνομες ρίψεις πυροτεχνημάτων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στον «Π» ότι πρόσφατα ανατέθηκε σε συγκεκριμένο αξιωματικό η διερεύνηση των παράνομων ρίψεων πυροτεχνημάτων, ενώ δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους αστυνομικούς σταθμούς να ανταποκρίνονται αμέσως σε καταγγελίες πολιτών που αφορούν σε πυροτεχνήματα. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος της μη σύλληψης οποιουδήποτε αλλά και από τις εμπειρίες πολιτών, που αναρτώνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανταπόκριση των αστυνομικών σταθμών σε καταγγελίες κάθε άλλο παρά άμεση είναι.

Θέμα φύλαξης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από επαγγελματίες νόμιμους παρόχους πυροτεχνημάτων για αδειοδοτημένες εκδηλώσεις, η έξαρση στη χρήση πυροτεχνημάτων, ακόμα και για συνήθεις ιδιωτικές εκδηλώσεις (όπως ένα απλό party), δεν μπορεί να συνδέεται μόνο με την προμήθεια πυροτεχνημάτων από Τουρκοκύπριους στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Όπως αναφέρει επαγγελματίας του κλάδου στον «Π» με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, οι ρίψεις πυροτεχνημάτων είναι τόσο πολλές που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα κατεχόμενα. Πιο πιθανή εκτιμάται η λαθραία εισαγωγή πυροτεχνημάτων από τα λιμάνια. «Κάποιο container θα πρέπει να τους ξέφυγε και γέμισε η Κύπρος παράνομα πυροτεχνήματα», ανέφερε στον «Π» συγκεκριμένος επαγγελματίας. Με βάση την έκταση του φαινομένου ρίψεως πυροτεχνημάτων, ακόμα και για τις πιο πρόχειρες εκδηλώσεις, η εκτίμηση του επαγγελματία είναι πως οι παράνομες ρίψεις ξεπερνούν τις 1.000 για το 2018. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2017, μετά από έκρηξη σε container σε ανοιχτό χώρο στην επαρχία Αμμοχώστου, συνελήφθησαν δύο άτομα για παράνομη κατοχή πυροτεχνημάτων. Σημειώνεται, τέλος, ότι και οι αδειοδοτημένες ρίψεις πυροτεχνημάτων παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από 393 το 2015 αυξήθηκαν σε 403 το 2016, φτάνοντας τις 483 το 2017. Φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.

Πηγή: politis.com.cy

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ