Τρεις παράγοντες θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές

Τρεις παράγοντες θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές

 


Tου Νίκου Γ. Σύκα, Σύμβουλος Στρατηγικής & Καινοτομίας            

 

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές μπορούν να συνοψιστούν ως ακολούθως:

  1. Η καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις της αποτελεί την πηγή και την πεμπτουσία της διαφοροποίησης (κυρίως μέσα από την αναλυτική παρουσίαση καινοτόμων προτάσεων και πολιτικών στο προεκλογικό πρόγραμμα). Χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις και χρονοδιαγράμματα και όχι γενικές και αόριστες τοποθετήσεις.
  2. Η δημιουργική επικοινωνία πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπο των πολιτικών μηνυμάτων που θέλουμε να στείλουμε.
  3. Η εικόνα (image) του υποψήφιου προέδρου. Ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής καμπάνας είναι αφενός να δοθεί έμφαση στα θετικά/διακριτά χαρακτηριστικά του υποψήφιου και αφετέρου να εξουδετερωθούν τα όποια αρνητικά σημεία.

Στη μακρά πορεία προς τις προεδρικές εκλογές έχουν διαφανεί οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι και τα επιτελεία τους στην προσπάθεια να πείσουν/προσελκύσουν τους ανέντακτους, τους αναποφάσιστους και τους μετακινούμενους ψηφοφόρους.

Στις όποιες αναλύσεις και προβλέψεις πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα και παράμετροι:

– Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές έχουν πολλαπλή σημασία: α)Εκλογή ηγέτη στην πιο κρίσιμη περίοδο της χώρας, β)επιλογή του μοντέλου λύσης και της στρατηγικής για το Κυπριακό και γ)ενίσχυση των εκλογικών ταυτοτήτων.

– Την πρωτοφανή αστάθεια του πολιτικού υπεδάφους και την πολυπλοκότητα και κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου σε συνδυασμό με την πληθώρα των υποψηφίων. Το κυπριακό κομματικό σύστημα έχει μπει σε μια μεταβατική περίοδο – σε μια εποχή ρευστότητας και πολύ μεγάλης εκλογικής κινητικότητας με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016, ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 του εκλογικού σώματος μετατοπίστηκε.

– Την τάση αποστασιοποίησης των πολιτών από τα κόμματα και την εξασθένηση της κομματικής ταύτισης και επιρροής. Περίπου το μισό εκλογικό σώμα παραμένει εκτός του βεληνεκούς των προεκλογικών εκστρατειών. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ: α)Που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά την προσέλευση σε εθνικές εκλογές και β)στις οποίες το πολιτικό σύστημα τυγχάνει πολύ χαμηλής εμπιστοσύνης.

– Το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων λαμβάνει τις αποφάσεις του λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη.

– Το ποσοστό της «κρυφής ψήφου» θα είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί στην ιστορία των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Η έκταση του φαινομένου αυτού μπορεί να προκαλέσει ανατροπές ακόμη και την ώρα της κάλπης.

– Την αποτελεσματικότητα των προεκλογικών εκστρατειών. Οι στερεότυπες πολιτικές καμπάνιες και οι παραδοσιακές μέθοδοι που εφαρμόζονται αδυνατούν να σπάσουν το φράγμα της ομοιοτυπίας και της κοινοτοπίας.

Το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών δεν θα είναι απλά η λύση μιας μαθηματικής εξίσωσης. Το πολιτικό–εκλογικό περιβάλλον δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο αλλά ένα μη γραμμικό δυναμικό σύστημα. Το εκλογικό περιβάλλον εμπεριέχει ασυμμετρίες και ασυνήθιστα υψηλά πολιτικά ρίσκα που είναι δύσκολο να προσμετρηθούν. Υπάρχουν όμως και σημαντικές ευκαιρίες μέσα από τους σωστούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του πολιτικού μάρκετινγκ.

Η επίδραση της προεκλογικής περιόδου στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι κάθε φορά η ίδια. Υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις όπου η επίδραση της προεκλογικής εκστρατείας δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο. Στην περίπτωση όμως των επερχόμενων προεδρικών εκλογών θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Η δυναμική της προεκλογικής περιόδου θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί ιστορικά μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Η μάχη των προεδρικών εκλογών θα κριθεί πάνω στο νήμα, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ