Τζακ Μα: Ο πάμπλουτος πρόεδρος της Alibaba αποχωρεί και αφιερώνεται στις φιλανθρωπίες

Τζακ Μα: Ο πάμπλουτος πρόεδρος της Alibaba αποχωρεί και αφιερώνεται στις φιλανθρωπίες


Ο Τζακ Μα πρόεδρος και συνιδρυτής του μεγαλύτερου ομίλου τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, της Alibaba Group, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την προεδρία για να αφιερωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο.
Θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Κινέζους σήμερα (αν όχι ο πλουσιότερος), με περιουσία η οποία ξεπερνά κοντά στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και ξεκίνησε από απλός δάσκαλος αγγλικών, ο Μα, ο οποίος γεννήθηκε το 1964, αναρριχήθηκε ραγδαία στο κινεζικό και στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα. Έως το 2013 υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Alibaba και το 2014 έγινε εκτελεστικός πρόεδρός της, καθοδηγώντας την σε μια διαρκή επέκταση εντός κι εκτός Κίνας.
Η Alibaba -η οποία ξεκίνησε σε ένα διαμέρισμα κινεζικής πολυκατοικίας στην πόλη Χανγκτσού και σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της υπερβαίνει τα 420 δισεκατομμύρια δολάρια- θεωρείται το ανάλογο της αμερικανικής Amazon και το 2017 είχε έσοδα περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα από μια ευρεία γκάμα τεχνολογικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τις μετοχικές συμμετοχές της σε άλλες εταιρείες όπως η Weibo.
Οι ετήσιοι ενεργοί πελάτες του ηλεκτρονικού εμπορίου της υπολογίζονται σε 524 εκατομμύρια, κάθε μέρα ταχυδρομεί περίπου 55 εκατομμύρια δέματα με προϊόντα, ενώ το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών της Alipay έχει πάνω από 870 εκατομμύρια χρήστες.
Ο Μα έχει ιδρύσει από το 2014 το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τζακ Μα με εστίαση στην εκπαίδευση, κατά το πρότυπο του Ιδρύματος που έχει δημιουργήσει προ ετών -μαζί με τη σύζυγό του- ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, όταν αποχώρησε από την εταιρεία του. Ο Μα δήλωσε ότι θαυμάζει το παράδειγμα του Γκέιτς και επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια του. Όπως είπε στο Bloomberg, «προετοιμάζω το Ίδρυμά μου εδώ και δέκα χρόνια. Υπάρχουν πολλά πράγματα να μάθω από τον Μπιλ Γκέιτς. Ποτέ δεν θα γίνω τόσο πλούσιος, αλλά τουλάχιστον μπορώ να συνταξιοδοτηθώ νωρίτερα από αυτόν».
Η Alibaba δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιος θα διαδεχθεί στη θέση του εκτελεστικού προέδρου τον Μα, ο οποίος, όμως, αναμένεται να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Όπως είπε ο ίδιος στους «New York Times», η επίσημη αποχώρηση του θα γίνει τη Δευτέρα, ημέρα των 54ων γενεθλίων του, ημερομηνία επίσης που στην Κίνα είναι η λεγόμενη «γιορτή του δασκάλου» (καθώς ο ίδιος υπήρξε δάσκαλος, έχει έκτοτε κρατήσει μεγάλη αγάπη για την εκπαίδευση). Πηγή: cnn