Βελτιώνεται η παγκόσμια οικονομία αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι

Βελτιώνεται η παγκόσμια οικονομία αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι

 


 


Η παγκόσμια οικονομία έχει βελτιωθεί αλλά αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, προσφωνώντας συζήτηση με τίτλο «Διάλογος με τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες» στο πλαίσιο της Συνόδου των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρικής), που πραγματοποιείται στην Κίνα.

Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, είπε ο Πρόεδρος της 2ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, αποτελούν την κύρια κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης και ως τέτοιες οι χώρες αυτές χρειάζεται να εργάζονται στενά σε μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Σι επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ στις διεθνείς συμφωνίες, περιλαμβανομένης της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

«Οι πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία και η υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού έχει συναντήσει αντίσταση», είπε ο κ. Σι και πρόσθεσε: «Κάποιες χώρες έχουν καταστεί πιο εσωστρεφείς και η επιθυμία να συμμετέχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη έχει μειωθεί», είπε ο κ. Σι σε μια αναφορά που ερμηνεύτηκε ως κριτική κατά του προέδρου των ΗΠΑ.

Στη Σύνοδο των BRICS συμμετέχουν ως παρατηρητές η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Γουινέα και το Τατζικιστάν, ενώ η σύνοδος αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο για τη δημιουργία του «Βrics Plus» για επέκταση των μελών της ομάδας.

Τα αναπτυγμένα κράτη πρέπει να παρέχουν περισσότερη βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ τα κράτη του BRICS και οι εταίροι τους θα πρέπει να αντισταθούν στον προστατευτισμό.


Comments

comments

Tags: economy

Σχετικά με τον Συγγραφέα