Ξανά πρωθυπουργός ο Νετανιάχου μετά από εκλογικό θρίλερ

Ξανά πρωθυπουργός ο Νετανιάχου μετά από εκλογικό θρίλερ

 


Με μια οριακή νίκη στις ισραηλινές εκλογές, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξασφαλίζει την πέμπτη θητεία του, παρά την ισχυρή παρουσία του κύριου αντιπάλου του, Μπένι Γκάντζ.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία, αλλά το Λικούντ του Νετανιάχου βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα κόμματα της Δεξιάς που τον έχουν υποστηρίξει.

Η εκλογική διαδικασία είχε προσλάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το χαρακτήρα του Νετανιάχου και για το έργο του ως πρωθυπουργού από το 2009. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο παραπομπής σε δίκη για τρίτες υποθέσεις διαφθοράς, ενώ αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Το δεξιό κόμμα Λικούντ και το κεντρώο Μπλε και Λευκό κόμμα του Γκαντζ κερδίζουν από 35 έδρες στην Κνεσέτ, δηλαδή το κόμμα του Νετανιάχου είναι ενισχυμένο κατά πέντε έδρες, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και έχει τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Είναι η νύχτα μιας κολοσσιαίας νίκης», είπε ο 69χρονος πρωθυπουργός στους υποστηρικτές του, μιλώντας αργά ψες στα κεντρικά γραφεία του Λικούντ, αν και πρόσθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας μια μακρά νύχτα και πιθανόν μια ημέρα ακόμη», μέχρι να ανακοινωθούν, την Παρασκευή, τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

Αν καταφέρει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου θα γίνει ο ηγέτης με τη μεγαλύτερη θητεία στην 71χρονη ιστορία του Ισραήλ. Όπως δήλωσε, έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο αντίπαλός του, ο 59χρονος πρώην στρατιωτικός, Μπένι Γκάντζ, νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο ίδιος είναι νικητής, επικαλούμενος τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls, που έδειχναν ότι το κόμμα του παίρνει περισσότερες έδρες.

Το αποτέλεσμα των εκλογών απογοητεύει τους Παλαιστινίους. Σε δηλώσεις του, ο Σαέμπ Ερεκάτ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία, που κατέρρευσαν το 2014, τόνισε ότι «οι Ισραηλινοί έχουν ψηφίσει υπέρ της διατήρησης τους status quo. Είπαν όχι στην ειρήνη και ναι στην κατοχή».

Αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο. Αν αυτό περιλαμβάνει υποχωρήσεις έναντι των Παλαιστινίων, εκφράζονται φόβοι ότι οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του Νετανιάχου στην επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση θα το απορρίψουν. Πηγή: economistas.gr


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα