Υφυπουργός Τουρισμού: Στόχος να κυμανθούμε στα ίδια μήκη κύματος με πέρσι

Υφυπουργός Τουρισμού: Στόχος να κυμανθούμε στα ίδια μήκη κύματος με πέρσι


 

Στόχος της φετινής τουριστικής χρονιάς είναι να κυμανθούμε στα περσινά νούμερα ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων της τουριστικής βιομηχανίας και με το κατάλληλο μάρκετινγκ στις διάφορες αγορές, είπε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

«Θα κυμανθούμε στα ίδια μήκη κύματος με τα περσινά νούμερα ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια», δήλωσε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ύστερα από την ολοκλήρωση των επαφών στην τουριστική έκθεση ITB Βερολίνου, όπου η Κύπρος, όπως σημείωσε, έδωσε τον καλύτερο της εαυτό.

Το 2018 κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ τόσο στις τουριστικές μας αφίξεις, που πλησίασαν τα 4 εκατομμύρια, όσο και στα έσοδα από τον τουρισμό, που ξεπέρασαν τα  2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Όλοι προσπαθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να δώσει εκείνα τα κίνητρα που μπορεί για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Δηλαδή είναι μια χρονιά που να διατηρηθούν τα κεκτημένα θέλει σοβαρή προσπάθεια από όλους. Οι ξενοδόχοι προσπαθούν πάρα πολύ όσο και οι διοργανωτές ταξιδίων. Ο καθένας από την πλευρά του έχει δεχτεί ότι πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, να έχουμε λιγότερο κέρδος για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα περσινά νούμερα», σημείωσε.

Δεν πρέπει να περιμένουμε, συνέχισε, ότι η ακραία αύξηση των τελευταίων χρόνων θα συνεχιστεί φέτος, δεν είναι και φυσιολογικό. «Η Αίγυπτος πέρσι ήταν κοντά στα 10 εκ. φέτος περιμένουν 12 εκ. Η δε Τουρκία θα κοντέψουν τα 40 εκ. φέτος. Αντιλαμβάνεστε ότι έλειπαν από το ¨παζάρι¨ τα τελευταία χρόνια  τέτοιοι αριθμοί και τώρα επανήλθαν, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους περσινούς αριθμούς μας, θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι γιατί αν τους διατηρήσουμε σημαίνει δεν ήταν συγκυριακοί οι αριθμοί μας τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την Ρωσία που είναι από τις καλύτερες μας αγορές, ο κ. Περδίος είπε ότι «το ρούβλι έχει κι εκείνο πτώση σε σχέση με πέρσι και ο ανταγωνισμός και οι τιμές που παίρνουν από Αίγυπτο, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο και γενικά χώρες που δεν έχουν το ευρώ είναι πολύ απίστευτες».

Εμάς φέτος, σημείωσε, είναι γενικότερη η οικονομική κατάσταση στις κύριες μας αγορές που ωθεί τους πελάτες να ψάξουν πολύ πιο φθηνούς προορισμούς.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν πρέπει επειδή σε άλλες χώρες είναι φθηνές τιμές να το κάνουμε κι εμείς διότι θέλουμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο, να αυξάνεται η κατά κεφαλή δαπάνη – οπότε δεν είναι λύση για εμάς και δεν μπορούμε να ρίξουμε τις τιμές μας αλλά να αφοσιωθούμε στην ποιότητα.

Πρέπει να καταλάβουμε, είπε ο κ. Περδίος, ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι το μάρκετινγκ, η προώθηση της χώρας στο εξωτερικό και αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής διότι νομίζουμε ότι όλοι μας ξέρουν ως Κύπρος, όμως δεν είναι έτσι.

«Χρειάζεται συνέχεια προβολή. Ειδικά τώρα που μπαίνουν στο ¨παζάρι¨ πιο νέοι δεν ξέρουν τίποτα για την Κύπρο, θέλει συνεχόμενες προσπάθειες στο μάρκετινγκ και ειδικότερα σε αυτές τις εποχές που δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα . Τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να κάνουμε μάρκετινγκ διότι ο πελάτης δύσκολα δίνει τα χρήματα του και πρέπει να είναι σίγουρος για το προϊόν που αγοράζει».
 
Γερμανική Αγορά

Ερωτηθείς τι αποκόμισε από την τουριστική έκθεση ITB Βερολίνου, είπε ότι «οι εκτιμήσεις θα είναι μια δύσκολη χρονιά από την γερμανική αγορά. Είναι λόγω γενικότερης οικονομικής αστάθειας, η οποία άρχισε να επηρεάζει την Γερμανία που φαίνεται και από το ΑΕΠ τους, που σταμάτησε να αυξάνεται εδώ και δύο τρίμηνα».
Είπε πως δεν πρέπει να ακούμε τι λένε στην Ελλάδα ότι θα έχει αύξηση.

«Τα μηνύματα που πήραμε είναι ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά από την Γερμανία και τούτο σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολλές σοβαρές προσπάθειες για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα περσινά νούμερα».

Την τελευταία πενταετία, σημείωσε ο κ. Περδίος, έγινε μεγάλη πρόοδος στην Γερμανία παρόλο που δεν αντιπροσωπεύει μεγάλο κομμάτι του τουρισμού μας αλλά η αύξηση που σημειώθηκε αυτά τα χρόνια ήταν 91%.

«Αυτός είναι και ο λόγος που ως Κύπρος βραβευτήκαμε από το σημαντικό περιοδικό ¨FVW¨ για αυτή την αύξηση. Είμαστε μέσα στους τρεις προορισμούς που σε ποσοστιαία αύξηση τα τελευταία χρόνια από την γερμανική αγορά αλλά εννοείται ότι η πίττα μας είναι πολύ μικρή», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα θα χρειαστεί μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλους και από εμάς και τους ξενοδόχους και τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ACTA.

«Πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά για να πετύχουμε τα περσινά τα νούμερα. Πιέζει και λίγο ο χρόνος με την έννοια ότι κακά τα ψέματα, η σεζόν ξεκινά από το τίποτα. Είμαστε πάρα πολύ άτυχοι με την πτώχευση της GERMANIAN, η οποία έτυχε πριν ένα μήνα ίσως στο χειρότερο σημείο που μπορούσε να τύχει δηλαδή αν γινόταν πριν τρεις μήνες θα ήταν πιο καλά τα πράγματα. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολα τώρα να πληρωθεί αυτό το κενό εξολοκλήρου, όμως εμείς προσπαθούμε πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Φαίνεται, συνέχισε, ότι δεν είναι παράδοξο γεγονός ότι πτώχευσαν αεροπορικές εταιρείες  που έρχονταν στην Κύπρο από Γερμανία τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

«Υπάρχει ένα world supply αεροπορικών εταιρειών αυτή την στιγμή στην αγορά κι αυτός είναι ο λόγος που πτωχεύουν. Δεν πτωχεύουν μόνο για την Κύπρο είναι γενικότερο το φαινόμενο ότι υπάρχει ανταγωνισμός, χρεώνουν πάρα πολύ φθηνές τιμές, αυξάνονται τα έξοδα τους στο πετρέλαιο, οπόταν γενικά είναι μια δύσκολη περίοδος για τις αερογραμμές χαμηλού κόστους. Όμως αυτές οι πτωχεύσεις εννοείται ότι ανοίγουν την αγορά για νέες εταιρείες να ξεπεταχτούν».

Σε σχέση με την γερμανική αγορά είπε ότι τα μηνύματα για το 2020 δεν είναι αρνητικά. Νιώθουμε, σημείωσε, ότι με συντονισμένες ενέργειες  το 2020 θα μπορούμε να είμαστε ίσως πιο αισιόδοξοι.

Είπε ότι το επόμενο βήμα και προσπάθειες, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, στα πλαίσια της μεγάλης τουριστικής έκθεσης MITT Μόσχας (Moscow International Travel & Tourism Exhibition), όπου θα μεταβεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ