ΥΠΕΞ: Δεν πρέπει να χαθεί η προοπτική λύσης του Κυπριακού

ΥΠΕΞ: Δεν πρέπει να χαθεί η προοπτική λύσης του Κυπριακού

 


Η προοπτική για λύση του Κυπριακού και το κεκτημένο του προηγούμενου γύρου των συνομιλιών δεν πρέπει να χαθούν λόγω προεδρικών εκλογών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως αν ο διάλογος επανεκκινήσει από το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο χρόνος θα είναι σύντομος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Γερμανού πρέσβη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης είπε πως παρά την απαγόρευση της μετάβασης στον Άγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη μετάβαση στο Χαλά Σουλτάν Τεκέ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας πως δεν πρέπει να χαθεί η προοπτική της λύσης του Κυπριακού, και αντέστρεψε πυρά που δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

Δεν θα παρασυρθούμε στο παιγνίδι του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου

Ερωτηθείς για τη μετάβαση μουσουλμάνων πιστών στο Χαλά Σουλτάν στον απόηχο της απόφασης του κατοχικού καθεστώτος να απαγορεύσει την τέλεση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, ο ΥΠΕΞ είπε πως «η κυβέρνηση εκφράζει τη διαμαρτυρία της και πρόκειται να την καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη, διότι θεωρούμε την απαγόρευση στη μετάβαση στον Άγιο Μάμα την ημέρα που εορτάζεται ως ένα περιορισμό, που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς στη θρησκευτική ελευθερία».

«Δεν πρόκειται εμείς να παρασυρθούμε στο παιγνίδι που επιθυμεί ο κ. (Ταχσίν) Ερτουγρούλογλου για να ξεκινήσει η αποδόμηση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας εκατέρωθεν, όταν αυτή είναι μια σημαντική γιορτή για τον κάθε πιστό», επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Επομένως, σημείωσε, «εμείς χειριζόμαστε το προσκύνημα στο Χαλάν Σουλτάν Τεκέ, ως προσκύνημα προσκυνητών μουσουλμανικής πίστης, οποιοδήποτε και αν είναι το καθεστώς τους, νόμιμο ή παράνομο στα κατεχόμενα, έτσι πάντα κάναμε».

Σε παρατήρηση ότι η διάβαση γίνεται παρόλο του ότι πρόκειται κυρίως για έποικους προσκυνητές, ο κ. Κασουλίδης είπε πως πραγματοποιείται η διέλευση παρόλο που πρόκειται για διάφορους, μεταξύ των οποίων μπορεί να περιλαμβάνονται και έποικοι.

«Επαναλαμβάνω ότι εδώ είναι το δικαίωμα της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτό αντικατοπτρίζει και την απόφαση που λήφθηκε κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών την οποία τιμούμε», τόνισε.

Με αυτό τον τρόπο, επεσήμανε, ενεργούμε όσον αφορά το Χαλά Σουλτάν Τεκέ. Με τον ίδιο τρόπο ενεργήσαμε όταν επρόκειτο για τη μαζική μετάβαση για τους εορτασμούς των Κοκκίνων, διότι εκεί μιλούσαμε για το άνοιγμα του οδοφράγματος στον Λιμνίτη, το οποίο στην ουσία εξυπηρετεί τους κατοίκους του διαμερίσματος Τυλληρίας, οι οποίοι μπορούν να έρθουν στη Λευκωσία μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, παρά από τότε που ήταν ημικεγκλωβισμένοι και έπρεπε για να κάνουν ένα ταξίδι πολλών ωρών.

«Και επομένως και εκεί δείξαμε την ανωτερότητά μας, εφαρμόζοντας τις συμφωνίες», είπε, για να προσθέσει ότι «αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πράγματα, δεν θεωρεί ότι οι εξελίξεις στο Κραν Μοντανά πρέπει να επηρεάσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο αυτή την πολιτική και την οποία συνεχίζουμε».

 

Ετοιμότητα για διάλογο

Σε ερώτηση αν υπάρχουν παρασκηνιακές επαφές ή βολιδοσκοπήσεις ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών,  ο κ. Κασουλιδης  είπε ότι τίποτα απ’ αυτά δεν υπάρχουν και υπενθύμισε ότι «κατόπιν παράκλησης του ΓΓ όλες οι πλευρές έχουν κληθεί να χρησιμοποιήσουν αυτό το διάστημα για περισυλλογή και για να δουν, να μελετήσουν μόνοι τους για το πώς προχωρούμε περαιτέρω».

«Εμάς η θέση μας, την οποία έχει πει πολλές φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η ετοιμότητά μας να συζητήσουμε εντός του πλαισίου των έξι σημείων που καθόρισε ο ΓΓ Αντόνιο Κουτέρες, νοουμένου ότι σε οποιαδήποτε νέα διάσκεψη όλα θα προετοιμαστούν για να μην αναμένεται ότι σε ένα δείπνο μπορούν όλα να λυθούν αφού προηγουμένως δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία για να γίνει αυτό το πράγμα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν δεν πρέπει να αναμένεται κάτι ουσιαστικό στο Κυπριακό λόγω προεδρικών εκλογών, ο ΥΠΕΞ είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί προκαθορίσει αυτό το θέμα.

«Είναι φανερό ότι ναι έχουμε μπει σε προεκλογική εκστρατεία, ή τουλάχιστον από τον Οκτώβρη θα έχουμε μπει σε προεκλογική εκστρατεία, η οποία σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος, όμως δεν παύει από το κάθε υποψήφιος να στέλνει τα δικά του μηνύματα», είπε.

Λέγοντας ότι υπάρχουν τάσεις και σχολές σκέψεις που διαμορφώνονται στην ε/κ πλευρά, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως «η προοπτική για τη λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να χαθεί, το κεκτημένο από αυτές τις συνομιλίες δεν πρέπει να χαθεί και όταν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, αυτές πρέπει να μην έχουν τη διάρκεια που είχαν οι προηγούμενες συνομιλίες, διότι θα ξεκινούμε από ένα σημείο που είναι ήδη αρκετά προχωρημένο όπως, επαναλαμβάνω, είναι το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».

Σε παρατήρηση εάν εννοεί συμφωνία για χρονοδιάγραμμα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται σε τι εξυπηρετούν τα χρονοδιαγράμματα και συμπλήρωσε πως ο ίδιος πάντοτε έλεγε «ότι τα χρονοδιαγράμματα γίνονται και δημιουργούνται από την πρόοδο που παράγεται στις συνομιλίες».

«Επομένως αν ξεκινήσουμε ήδη από το πλαίσιο Γκουτέρες, ο χρόνος θα είναι σύντομος», είπε.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση νοιώθει απομονωμένη στο Κυπριακό, με δεδομένες τις επικρίσεις που εκτοξεύονται από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ είπε πως το κάθε πολιτικό μήνυμα που προέρχεται από τους γνωστούς ή πιθανούς υποψηφίους είναι και αυτό απομονωμένο από τις απόψεις των άλλων.

Όπως είπε, υπάρχει μία τάση την οποία εκφράζει ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και ίσως και ο κ. Λιλλήκας, η οποία είναι γνωστή να μην της δώσω χαρακτηριστικά, υπάρχει και μία τάση που στηρίζει το ΑΚΕΛ που στηρίζει τον κ. Μαλά και υπάρχει και άλλη τάση, που εάν ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι υποψήφιος θα είναι και αυτή που θα έχει την ιδιομορφία της όπως έχουν όλες οι τάσεις.

Σε ερώτηση για την προοπτική συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ίδιος δεν είναι ο κατάλληλος να πει με ποια πολιτική δύναμη θα γίνει μια συνεργασία.

«Να γνωρίζουμε ότι ο λαός δεν εγκλωβίζεται μέσα σε πλαίσια πολιτικών δυνάμεων, βλέπει, κρίνει και αποφασίζει και ιδιαίτερα το δεύτερο γύρο (των προεδρικών εκλογών)», είπε.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης αντέστρεψε την κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θυσιάζει το Κυπριακό ή την προοπτική του για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

«Εγώ ρωτώ, η πολιτική που καθορίζει ο κ. Μαλάς, τον οποίο έριξε το ΑΚΕΛ στη μάχη, είναι χωρίς φιλοδοξίες; Δεν θέλει το ΑΚΕΛ να εκλεγεί ο κ. Μαλάς; Δεν έχει και αυτός φιλοδοξίες; Πώς το χρησιμοποιούμε αυτό το θέμα και το εξειδικεύουμε για τον άλφα ή τον βήτα σε αυτή την πολιτική συζήτηση;».


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα