Υπό διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης η Ελλάδα

Υπό διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης η Ελλάδα


 


Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί επισήμως ενώπιον του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων η πρόταση 50 κυβερνητικών βουλευτών για την Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων να δηλώσουν τα μέλη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει προκειμένου να ορίσει το διάστημα το οποίο θα συνεδριάζει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα προτείνει ακολούθως ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα με την Ολομέλεια να εγκρίνει ή να απορρίπτει την πρόταση σε δύο ψηφοφορίες. Όσα άρθρα ψηφιστούν από 180 βουλευτές κρίνονται αναθεωρητέα και στην επόμενη Βουλή χρειάζονται την τελική έγκριση 151 βουλευτών. Αν η παρούσα Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη Δευτέρα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Από αυτές σημαντικότερες είναι η καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα, η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με διαδικασία που προβλέπει και ψηφοφορία από το λαό, η τροποποίηση του άρθρου 3 έτσι ώστε να κατοχυρωθεί η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα