Υπό διερεύνηση διαρροές προσωπικών δεδομένων από Cyta και Αστυνομία

Υπό διερεύνηση διαρροές προσωπικών δεδομένων από Cyta και Αστυνομία

 


Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ότι λειτουργώντας αυτεπάγγελτα ερευνά τις υποθέσεις διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως ανέφερε πρόκειται για διαρροές από τη Cyta και το Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διερευνώνται τόσο από το Γραφείο της όσο και από την Αστυνομία.

Οι υποθέσεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας σε βάρος 43χρονης υπαλλήλου της Cyta και 68χρονου τέως αστυνομικού. Η διαρροή δεδομένων, που φέρεται να έγινε από την 43χρονη προς τoν 68χρονο ανακαλύφθηκε σε εσωτερικό έλεγχο στη CYTA όπου φέρεται να διαπιστώθηκε ότι από την 1η Ιουνίου 2016 μέχρι τις 4 Αυγούστου, η ύποπτη διέρρευσε στον 68χρονο προσωπικά στοιχεία πελατών, φυσικών και νομικών προσώπων.

Με βάση τα υπό αναφορά δημοσιεύματα, κατά τις έρευνες στην οικία του 68χρονου εντοπίστηκαν έγγραφα από τη Cyta, έγγραφα από το μηχανογραφημένο σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, έγγραφα από το μηχανογραφημένο σύστημα της αστυνομίας για οχήματα/ιδιοκτήτες  και διάφορα άλλα έγγραφα που αφορούν τα έτη 2009 μέχρι 2017.

Στη δήλωση μετά τη συνεδρία, η Επίτροπος είπε πως στο πλαίσιο της συνεδρίας ενημέρωσε την Επιτροπή για τις διαδικασίες που ακολούθησε για τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

Πρόσθεσε ότι στο Γραφείο της υπάρχουν δύο υποθέσεις σε εξέλιξη, την μία εκ των οποίων διερευνά σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ανέφερε περαιτέρω ότι στις 4 Σεπτεμβρίου παρέλαβε επιστολή από τη Cyta στην οποία ο οργανισμός διευκρινίζει ότι η διαρροή δεδομένων έγινε από ανθρώπινο παράγοντα και δεν ευθύνεται για αυτό το σύστημα φύλαξης δεδομένων του οργανισμού και δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της επικοινωνίας των πελατών του οργανισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Επίτροπος είπε ακόμα ότι παράλληλα με τη δική της έρευνα τρέχει και έρευνα από την Αστυνομία.

Εξήγησε ότι το Γραφείο της δεν έχει εξουσία να ασκεί ποινικές διώξεις και ότι περιορίζεται στην έκδοση διοικητικών αποφάσεων στις οποίες μπορεί να περιλάβει μια γκάμα διοικητικών ποινών.

Η κ. Λοϊζίδου αναφέρθηκε ακόμα στο σοβαρό πρόβλημα της στελέχωσης του Γραφείου της και ειδικά σε προσωπικό που να κατέχει ειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί  και διερευνήσει με επάρκεια αυτές τις υποθέσεις.

Η Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι τον Μάη τίθεται σε ισχύ ο καινούργιος ευρωπαϊκός κανονισμός με πολύ πιο αυστηρές ποινές. Πρόσθεσε πως το Γραφείο θα έχει την αρμοδιότητα εφαρμογής του νόμου περί πληροφοριών, αφού ψηφιστεί σε νόμο το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι το σώμα ενημερώθηκε από την Επίτροπο για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις διαρροής δεδομένων, που φαίνεται να έγιναν από τη Cyta και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Ανέφερε ότι η Επίτροπος διερευνά τις υποθέσεις ενεργώντας αυτεπάγγελτα για τις διαρροές από τη Cyta και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, προσθέτοντας ότι ενόψει του γεγονός ότι οι υποθέσεις είναι υπό διερεύνηση δεν μπορεί να υπεισέλθει σε αυτές.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η Επίτροπος θα ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή αφού ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το Γραφείο της είπε πως αν τελικά δεν καταστεί δυνατόν να εξασφαλισθεί προσωπικό με τεχνογνωσία από τη δημόσια υπηρεσία η Επίτροπος θα πρέπει να προχωρήσει σε κάλυψη του κενού με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε επίσης ότι στις 25 Μαΐου 2018  θα τεθεί σε ισχύ το νέο πολύ πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο στην ΕΕ, που περιέχει νέες αρχές προστασίας και στο οποίο θα υπάρχει νομικά υπεύθυνο άτομο στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων που φυλάσσει ο κάθε οργανισμός ή υπηρεσία.

Είπε ακόμα πως το νέο πλαίσιο περιέχει πολύ αυστηρές ποινές και πως η Επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε ότι το Γραφείο της άρχισε την εκπαίδευση σε τμήματα και υπηρεσίες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα αυτοπροστασίας και προς τούτο γίνονται διαλέξεις στα παιδιά και τους φοιτητές.

«Πρώτα πρέπει εμείς να προστατεύουμε τα δεδομένα μας», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως η Επιτροπή εξέτασε το πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη διαρροή πληροφοριών που είχαν να κάνουν με προσφορές στη Cyta και την Αστυνομία

Είπε πως το θέμα σχετίζεται με την ασφάλεια των πληροφοριών σε μια εποχή που οι πληροφορίες είναι πλούτος.


Comments

comments

Tags: astynomia, cyta

Σχετικά με τον Συγγραφέα