Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψε η ανταγωνιστικότητα

Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψε η ανταγωνιστικότητα

Του Νίκου Σύκα, Σύμβουλος Στρατηγικής  Καινοτομίας

 

Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες την Κύπρο για αξιολόγηση της οικονομίας. Οι επισημάνσεις της Κομισιόν –χαμηλή παραγωγικότητα, διεύρυνση των ανισοτήτων, στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις, ανάγκη εφαρμογής μιας value-for-money πολιτικής και μετατροπής της κυκλικής ανάπτυξης σε διατηρήσιμη κ.ά.– συγκλίνουν με τα αποτελέσματα συγκριτικών διεθνών ερευνών.

  1. Στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιώσιμης Ανταγωνιστικότητας 2016, η Κύπρος κατατάσσεται εξαιρετικά χαμηλά (θέση 105), σημειώνοντας σημαντική πτώση από τον προηγούμενο χρόνο (θέση 76 το 2015).
  2. Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας για το 2016–2017, η Κύπρος έπεσε στη θέση 83 από τη θέση 65 τον προηγούμενο χρόνο. Στον βασικό πυλώνα της καινοτομίας η χώρα μας κατρακύλησε στη θέση 85 από τη θέση 44. Ειδικότερα, στον κρίσιμο δείκτη «ικανότητα για καινοτομία» η Κύπρος βούλιαξε στη θέση 119 από τη θέση 90. Το 2017 η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της για τη δεκαετία 2007–2017.
  3. Στη σημαντική για την ανάπτυξη παράμετρο Innovation Linkages (σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις) του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας 2016, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις (107η θέση).
  4. Στην Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το Χάσμα μεταξύ των Φύλων, η Κύπρος κατατάσσεται πολύ χαμηλά (θέση 84 το 2016). Στους δείκτες «ισότητα των μισθών για παρόμοιες εργασίες» και «πολιτική χειραφέτηση» η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης (107η και 105η θέση αντίστοιχα).
  5. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση με τη ψηλότερη ανεργία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πίσω από την Ελλάδα και την Ισπανία. Σχεδόν οι μισοί άνεργοι στην Κύπρο είναι μακροχρόνια άνεργοι ενώ ένας στους τρεις νέους είναι άνεργοι.

Με τον κομβικής σημασίας δείκτη «ικανότητα για καινοτομία» στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης, η Κύπρος αδυνατεί να μπει σε τροχιά διατηρήσιμης ανταγωνιστικότητας.

Αυτό που διακρίνει την καινοτομία είναι η παραγωγική της δύναμη, η ικανότητά της να δημιουργεί σημαντική νέα αξία. Η καινοτομία:

α) Δημιουργεί νέα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, νέες βιομηχανίες, νέες αγορές και νέες θέσεις εργασίας.

β) Αυξάνει την αποδοτικότητα – παράγει καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερο κόστος.

γ) Ανακαλύπτει νέες λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα.

Με στόχο την ενίσχυση των καινοτομικών μας επιδόσεων έχω ετοιμάσει το «Εγχειρίδιο Καινοτομίας» για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ
Tags: cyprus