Δεν επηρεάζονται οι Κύπριοι φοιτητές από το BREXIT

Δεν επηρεάζονται οι Κύπριοι φοιτητές από το BREXIT

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Εκπαιδευτικών Συμβούλων

 

Οι Κύπριοι φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πτυχίο ή μεταπτυχιακό θα έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια και τα δίδακτρα τους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών τους, μέχρι και το 2021 ή 2022, ακόμη και μετά την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, αναφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ΚΣΕΣ) σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι “τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανακριβείς πληροφορίες σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με το πως επηρεάζονται οι Κύπριοι φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο ΗΒ”.

Σύμφωνα με τον ΚΣΕΣ “οι εν λόγω πληροφορίες έκαναν λόγο για πιθανή αύξηση των διδάκτρων για τους Κύπριους φοιτητές οι οποίοι θα φοιτούν στο ΗΒ το 2019 καθώς και την μη παροχή του ‘ευρωπαϊκού’ δανείου για τις σπουδές τους”.

Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, “την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 η κυβέρνηση του ΗΒ με ανακοίνωση της δεσμεύεται ότι οι φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους (πτυχιακές και μεταπτυχιακές) το Σεπτέμβριο του 2018 θα δικαιούνται το δάνειο με τους εξαιρετικούς όρους αποπληρωμής για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους (μέχρι και το 2021 ή 2022) καθώς επίσης και τη συνέχιση του ύψους των διδάκτρων για Βρετανούς και Ευρωπαίους πολίτες που ισχύει σήμερα.

Το εν λόγω δάνειο που καλύπτει τα δίδακτρα του πανεπιστημίου τους, θα τους παραχωρηθεί για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους είτε αυτή θα είναι μέχρι το 2021 ή το 2022.

Αναφέρει, επίσης, ότι “αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδοθεί από την εταιρεία που χορηγεί τα δάνεια και για τους Ευρωπαίους φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και την ολοκλήρωση τους σε 3 ή 4 έτη”.

Καταλήγοντας ο ΚΣΕΣ υπενθυμίζει ότι “παρόμοια ανακοίνωση έχει εκδώσει και η κυβέρνηση της Σκωτίας, με την οποία ενημερώνει τους Ευρωπαίους φοιτητές οι οποίοι θα αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο 2017 ή 2018, ότι καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών τους θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την χορηγία των διδάκτρων τους από το Student Awards Agency Scotland (SAAS)”.

Tags: brexit, cyprus