Εκπληρώθηκε και η τελευταία προϋπόθεση για κατάργηση της περιαγωγής

Εκπληρώθηκε και η τελευταία προϋπόθεση για κατάργηση της περιαγωγής

Ολοκληρώθηκε σήμερα και η τελευταία τυπική προϋπόθεση για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ από τις 15 Ιουνίου, καθώς το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τη νομική πράξη που θέτει το ανώτατο όριο που μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους οι πάροχοι ώστε να είναι δυνατή η περιαγωγή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μεταρρύθμιση των τιμών χονδρικής της ΕΕ που εγκρίθηκε σήμερα αποτελούσε πρακτική και νομική προϋπόθεση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής, όπως είχαν οριστεί στον κανονισμό περί περιαγωγής του 2015. Τα νέα ανώτατα όρια χονδρικής ήταν απαραίτητα για να διασφαλιστεί η δυνατότητα των παρόχων να προσφέρουν υπηρεσίες περιαγωγής χωρίς πρόσθετα τέλη στους πελάτες τους χωρίς να αυξήσουν τις τιμές των εγχώριων υπηρεσιών τους.

«Η σημερινή τελική ψηφοφορία στο Συμβούλιο ανοίγει το δρόμο για τη δωρεάν περιαγωγή», δήλωσε ο Δρ Emmanuel Mallia, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ψηφιακής Οικονομίας, Ναυτιλιακής Οικονομίας και Οικονομίας των Υπηρεσιών της Μάλτας. «Όταν οι Ευρωπαίοι φύγουν για διακοπές φέτος το καλοκαίρι, θα έχουν την ελευθερία να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, όπως ακριβώς στη χώρα τους. Η ΕΕ διευκολύνει τη ζωή μας με πρακτικούς τρόπους.»

Η περιαγωγή χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών ή περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού («roam like at home») αφορά όλους όσοι ζουν στην Ευρώπη και ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ για λόγους εργασίας ή ψυχαγωγίας. Θα εφαρμοσθεί επίσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία λίγο μετά τις 15 Ιουνίου.

Σκοπός της περιαγωγής με εσωτερική χρέωση είναι να διευκολυνθεί η επικοινωνία των ταξιδιωτών. Δεν υπάρχει πρόθεση να επιτραπεί η μόνιμη περιαγωγή στην περίπτωση που ένας πελάτης θα γινόταν συνδρομητής στη χώρα με τις φθηνότερες τιμές και θα χρησιμοποιούσε τη συνδρομή για περιαγωγή στην πατρίδα του.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του. Αυτό σημαίνει ότι θα τηρηθεί η προθεσμία της 15ης Ιουνίου 2017 και θα μπορέσει να αρχίσει η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού.

Tags: cyprus, economy