Επτά χρόνια φαγούρας για την ελληνική οικονομία

Επτά χρόνια φαγούρας για την ελληνική οικονομία

Απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος εκφράζουν σε δημοσκόπηση οι περισσότεροι πολίτες

 

Οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία και η κοινωνία διχασμένη απέναντι στους στόχους, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

«Επτά χρόνια από την ανακοίνωση για προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πώς αποτιμούν την ψήφο τους οι πολίτες στις τέσσερις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν;», ήταν το βασικό ερώτημα που τέθηκε από την εταιρεία διενέργειας κοινωνικών ερευνών και δημοσκοπήσεων. «Ψήφισα σωστά», απαντά σχεδόν χωρίς διακυμάνσεις το 68,5%. «Και πώς ψήφισε το σύνολο του εκλογικού σώματος στις αντίστοιχες αναμετρήσεις;», ‘ήταν το δεύτερο. «Ψήφισε λάθος» απαντά το 60,5% – 72,5%.

Σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών πριν από την κρίση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 72%, απάντησε ότι η κοινωνία ξόδευε περισσότερα από όσα μπορούσε να παραγάγει. Αλλά, όταν η ερώτηση αφορά προσωπικά τους ιδίους, το 75,5% αυτών απάντησε «ξόδευα όσα έπρεπε».

Όσον αφορά την τρέχουσα άποψη των πολιτών για τα κόμματα, οι πλείστοι εκφράζουν δυσφορία για τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερά μεγάλη διαφορά: προηγείται κατά 7,1% του ΣΥΡΙΖΑ (23,5% έναντι 16,4%) ενώ με την αναγωγή τής αδιευκρίνιστης ψήφου η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στο 9,6% (31,8% έναντι 22,2%).

Για την τρίτη θέση δίνεται σκληρή μάχη ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη Χρυσή Αυγή. Επίσης, δεν αλλάζει η πρόβλεψη ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική.