Ευρωβαρόμετρο: Πιο θετική η στάση των Κυπρίων απέναντι στην Ε.Ε

Ευρωβαρόμετρο: Πιο θετική η στάση των Κυπρίων απέναντι στην Ε.Ε

«Στα μάτια ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτών, το να ανήκει η χώρα τους στην ΕΕ είναι θετικό», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων, την οποία παρήγγειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία των δύο ετών από τις επερχόμενες ευρωεκλογές και στο οποίο τα αριθμητικά στοιχεία έχουν  επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση του 2007.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία για Κύπρο και Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2007 δείχνουν ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη ΕΕ. Η διεξαγωγή της έρευνας για τη στάση των Ευρωπαίων γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και η συγκεκριμένη ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη 27 Απριλίου, ενόψει και του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου.

Για την Κύπρο η άνοδος είναι μεγαλύτερη από ότι για την Ελλάδα (+11 μονάδες) και το ποσοστό αυτών που έχουν θετική στάση απέναντι στη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ έχει πλέον φτάσει το 45% (έναντι 17% που τη θεωρούν αρνητικό στοιχείο).

Τα στοιχεία της Ελλάδας δείχνουν μία ελαφρώς ανοδική πορεία (+3 μονάδες) παραμένουν ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα (34%- το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ είναι κάτι θετικό) ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι (33% το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ είναι κάτι αρνητικό), συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ (57%).

Συνολικά στη ΕΕ το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι ένα θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο 57%. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Τα ποσοστά, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι  δήλωσε σχετικά τα εξής: «Τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2007, πολύ ενθαρρυντικά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να απαντά με μία φωνή στους πολύ έντονους φόβους τους για τις πρόσφατες διεθνείς αναταραχές που έχουν καταστήσει τον κόσμο αβέβαιο και πιο επικίνδυνο. Εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς ηγέτες, να τους δείξουμε ότι έχουν δίκιο. Πρέπει λοιπόν να τους πείσουμε μέσα από την καθημερινή μας δουλειά και τις αποφάσεις μας, ότι η Ένωση μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, με βάση τα τελευταία γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η αυξανόμενη αστάθεια στον αραβικό κόσμο, η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, το Brexit και η εκλογή του Donald Trump, το 73% των ερωτηθέντων προτιμούν μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση παρά μεμονωμένες εθνικές ενέργειες.

Μια ισχυρή πλειοψηφία καλεί επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (80%) και η ανεργία (78%), η προστασία του περιβάλλοντος (75%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (74%).

Τέλος η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων λένε ότι οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι σημαντικές και το ένα τρίτο αμφιβάλλει ότι η κρίση θα τελειώσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Tags: cyprus, europe