Η σύνοδος των G7 στην Ιταλία

Η σύνοδος των G7 στην Ιταλία

 

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Οι ηγέτες των 7 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου συναντήθηκαν στην Ταορμίνα της Ιταλίας, μεταξύ 26ης και 27ης Μαϊου 2017. Η ομάδα των G7, όπως ονομάζεται, αποτελείται από τον Καναδά, την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Σύνοδος των G7 θεωρείται σημαντική για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα θέματα που συζητήθηκαν, όπως αυτό της τρομοκρατίας για παράδειγμα, αλλά και το γεγονός ότι η Σύνοδος αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους κάποιοι εκ των ηγετών των 7 οικονομικά προηγμένων χωρών.

Μετά και το τρομοκρατικό κτύπημα στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου τα ζητήματα που αφορούσαν στην τρομοκρατία και την καταπολέμησή της βρέθηκαν ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Οι ηγέτες των 7 συμφώνησαν για την αναγκαιότητα λήψης περισσότερων μέτρων για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταπολέμηση της διαδικτυακής τρομοκρατίας και προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου, ενώ υποσχέθηκαν την ενδυνάμωση των μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών. Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα δράσης σε επίπεδο ενσωμάτωσης μεταναστών για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης.

Οι ηγέτες των 7 δεν φαίνεται όμως να συμφώνησαν σε αρκετά άλλα ζητήματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις στην μεσαιωνική πόλη της Ταορμίνα. Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που παραμένει ανοικτό είναι αυτό της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, με τον Πρόεδρο Τραμπ των ΗΠΑ να προσπαθεί ουσιαστικά να αποστασιοποιηθεί από τους υπόλοιπους 6 ηγέτες, ειδικά σε αυτό το ζήτημα, θέτοντας το μέλλον της Συμφωνίας του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές εν αμφιβόλω. Αρκετοί μάλιστα χαρακτήρισαν την Σύνοδο ως Σύνοδο των G6 + 1, λόγω ακριβώς της στάσης του Αμερικανού Προέδρου. Ένα άλλο ζήτημα ήταν αυτό του εμπορίου, ζήτημα για το οποίο διαφάνηκε διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Τέλος, σημαντικό ζήτημα ήταν επίσης αυτό που αφορά στην ασφάλεια εξασφάλισης τροφής, ζήτημα το οποίο συνδέεται και έχει επιπτώσεις με την μετανάστευση, αφού, όπως σημειώνεται χαρακτηριστκά, πέραν των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, την Υεμένη και την βορειοανατολική Νιγηρία βρίσκονται στα όρια του λιμού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη. Οι ηγέτες των G7 δεν συμφώνησαν στην ενδυνάμωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω, κυρίως της αρνητικής στάσης των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό της συνάντησης και των προβλημάτων που διαφαίνονται είναι και η κοινή δήλωση των ηγετών, που αριθμεί φέτος μόνο 6 σελίδες χωρίς ανάλυση, σε αντίθεση με την περσινή εκτενή δήλωση, έκτασης 32 σελίδων. Σε γενικές γραμμές, η πρόσφατη Σύνοδος των 7 ισχυροτέρων οικονομικά κρατών στον κόσμο δεν έδωσε τις πολυπόθητες απαντήσεις στα μείζονα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των κρατών του κόσμου, αλλά αντιθέτως άφησε αναπάντητα καίρια ερωτήματα που αφορούν κυρίως το μέλλον της Συμφωνίας του Παρισιού αλλά και αυτό της ασφάλειας τροφίμων και τον τερματισμό των λιμών.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ
Tags: cyprus, G7, italy