Κίνητρα για κοινωνικές επιχειρήσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Κίνητρα για κοινωνικές επιχειρήσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδιο κινήτρων για επενδύσεις σε κοινωνικές επιχειρήσεις

 

Σχέδιο σημαντικών κινήτρων και μέτρων που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις σε κοινωνικές επιχειρήσεις με κύριους αποδέκτες του οικονομικού, αλλά και κοινωνικού οφέλους λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων άτομα από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, άτομα με αναπηρίες, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε πως που έχουν μελετηθεί καλές πρακτικές άλλων χωρών, έχουν ετοιμαστεί και ήδη τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία και στην Κύπρο του θεσμού των «Κοινωνικών Επιχειρήσεων».

Σε χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της εκδήλωσης «Περπατώ- Διεκδικώ με τους τυφλούς», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεμήνυσε πως κανένας δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι μόνος σε μια οργανωμένη πολιτεία, σε μια οργανωμένη κοινωνία, σε ένα σύγχρονο κράτος, διαβεβαιώνοντας τα άτομα με οπτικές αναπηρίες ότι η κυβέρνηση θα τους παρέχει όσα της επιτρέπουν οι δυνατότητες της.

Σημείωσε ότι “ο δρόμος της κοινωνικής συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με οπτικές αναπηρίες, δεν είναι καθόλου εύκολος και αυτό αυξάνει τη δέσμευση μας να αγκαλιάσουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη στήριξή τους”.

Όπως πρόσθεσε, η συμμετοχή αυτή της πολιτείας δεν περιορίζεται στις πορείες, διαβεβαιώνοντας για την πρόθεση της κυβέρνησης να παρέχει όσα επιτρέπουν οι δυνατότητες του κράτους, προκειμένου να βελτιωθεί η στήριξη προς τα άτομα με οπτικές αναπηρίες.

“Θέλω επίσης να επισημάνω ότι πέραν της όποιας επιδοματικής βοήθειας, η οποία, είναι πολύ σημαντική για τους συμπολίτες μας με τις όποιες αναπηρίες, ένα σύγχρονο κράτος έχει την υποχρέωση να προωθεί και να εφαρμόζει πολιτικές πραγματικής κοινωνικής ενσωμάτωσης. Και είναι εδώ που ομολογώ εκ μέρος του κράτους ότι διαχρονικά ως Κύπρος έχουμε υστερήσει, και γι΄ αυτό εκ μέρους της πολιτείας εκφράζω τις απολογίες μου”, είπε.

Σημείωσε ότι είναι γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, που έχουν μελετηθεί καλές πρακτικές άλλων χωρών, και έχουν ετοιμαστεί και ήδη τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία και στην Κύπρο του θεσμού των «Κοινωνικών Επιχειρήσεων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “παράλληλα με το νομοσχέδιο, επεξεργαζόμαστε σχέδιο σημαντικών κινήτρων και μέτρων που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις σε κοινωνικές επιχειρήσεις με κύριους αποδέκτες του οικονομικού αλλά και κοινωνικού οφέλους λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων άτομα από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, άτομα με αναπηρίες”.

“Είναι σε αυτό επίσης το πλαίσιο που η χώρα μας έχει επικυρώσει επίσης και τη σχετική Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και είμαστε έτοιμοι, σε συνεργασία με την οργάνωση των τυφλών και για να θέσουμε σε εφαρμογή τις συγκεκριμένες πρόνοιες της. Και όλα αυτά, χωρίς να παραγνωρίζω ότι όλα τα μέτρα στήριξης των πολιτών με προβλήματα όρασης που ήδη εφαρμόζουμε χρειάζονται ενίοτε αναπροσαρμογή και ενίσχυση”, ανέφερε.

Κατέληξε λέγοντας ότι η σημερινή πορεία «Περπατώ – διεκδικώ με τους τυφλούς» αποτελεί τόσο την απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας του λαού, όσο και την ανάγκη ενίσχυσης της.

Τον χαιρετισμό διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης.