«Κλείνουν» τα φτερά της Alitalia

«Κλείνουν» τα φτερά της Alitalia

Διαδικασίες χρεοκοπίας, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η αεροπορική εταιρεία Alitalia αφού οι εργαζόμενοι απέρριψαν το τελευταίο σχέδιο διάσωσής της εταιρείας, καθιστώντας αδύνατο για την ζημιογόνο ιταλική εταιρεία να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ώστε να διατηρηθεί στη ζωή.

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την Δευτέρα σχέδιο για μείωση των θέσεων εργασίας και των μισθών, αναμένοντας ότι θα ζητηθεί από την ιταλική Κυβέρνηση να καλέσει εμπειρογνώμονα για να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης.

Ο αερομεταφορέας, που ανήκει κατά 49% στην Etihad Airways, σημείωσε ετήσια κέρδη ελάχιστες φορές στην 70ετή ιστορία του.

Η εταιρεία, με περίπου 12.500 υπαλλήλους, καταγράφει ζημιές τουλάχιστον 500.000 ευρώ την ημέρα και πρόκειται να ξεμείνει από ρευστότητα τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Alitalia ζητούσε στήριξη από τους εργαζόμενους για να μπορέσει να λάβει νέα κεφάλαια από τους μετόχους και να δρομολογήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που θα στοχεύει στην αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της για πτήσεις μικρής και μεσαίας απόστασης και για επιπρόσθετες διαδρομές μακρινών αποστάσεων.

«Μια έγκριση… θα είχε αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων νέων κεφαλαίων ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επανεκκίνηση της εταιρείας», τονίζει η Alitalia, εκφράζοντας τη λύπη της για την απόφαση των εργαζομένων που κατέστησε αδύνατη την ανακεφαλαιοποίηση της.

Η εταιρεία έχει καλέσει συνέλευση των μετόχων για την ερχόμενη Πέμπτη ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, ενώ σημειώνει ότι οι πτητικές λειτουργίες της παραμένουν προς το παρόν αναλλοίωτες.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρεία θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ορίσει έναν Επίτροπο για να εκτιμήσει κατά πόσον ο αερομεταφορέας μπορεί να αναδιοργανωθεί ή θα πρέπει να τερματίσει τις εργασίες του.