Οι Κυπρο-τουρκικές εξελίξεις

Οι Κυπρο-τουρκικές εξελίξεις

 

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Εν μέσω των προκλήσεων της Τουρκίας σε θάλασσα και αέρα, με την έκδοση συνεχόμενων οδηγιών προς ναυτιλλόμενους (NAVTEX) και οδηγιών προς αεροναυτιλλομένους (NOTAMs), οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό συνεχίζονται, σε ένα κλίμα το οποίο η Τουρκοκυπριακή πλευρά προτιμά να αμαυρώνει με τις υπαναχωρήσεις της σε συγκλίσεις αλλά και παράλογες απαιτήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει την προσπάθειά του για την εξεύρεση μιας λύσης που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της δικής μας πλευράς και να μπορεί ουσιαστικά να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου, τερματίζοντας την παρανομία της Τουρκίας που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές ενέργειες με την παράνομη δέσμευση περιοχών που ανήκουν στη ζώνη ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ενέργειες που παραβιάζουν τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας προκαλούν και δυναμιτίζουν την διαδικασία των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θέτοντας τις εκτιμήσεις της δικής μας πλευράς και τον προβληματισμό μας σε σχέση με τις παράλογες απαιτήσεις που προβάλλονται από την Τουρκοκυπριακή ηγεσία κυρίως μετά το Μον Πελεράν αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας η οποία εάν πραγματικά επιθυμεί λύση, πρέπει να τερματίσει τις πειρατικές της ενέργειες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας σε χώρους ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την υλοποίηση του ενεργειακού της σχεδιασμού, για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που υπάρχουν και δυνητικά μπορούν να εξευρεθούν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζονται απόλυτα στις κείμενες αρχές του διεθνούς δικαίου και δη του δικαίου της θάλασσας και αποτελούν ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του μοναδικού διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους στο νησί. Πέραν της διερευνητικής γεώτρησης που εκτιμάται ότι θα λάβει χώραν τον Ιούλιο του 2017 και της γεώτρησης της ΕΝΙ περί τα τέλη του 2017 και αρχές του επόμενου έτους, η Κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει σοβαρά την δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, το οποίο έχει ήδη χωροτεθητηθεί. Για την δημιουργία, όμως, ενός τέτοιου μεγαλεπίβολου προγράμματος, θα πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα των επερχόμενων διερευνητικών και επιβεβαιωτικών σε περίπτωση εξεύρεσης φυσικού αερίου γεωτρήσεων, αφού οι υφιστάμενες ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί στο κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 δεν θεωρούνται ικανοποιητικές για την λειτουργία ενός χερσαίου τερματικού υγροποίησης που να αξιοποιεί τα γηγενή κοιτάσματα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της παρούσας περιόδου δεικνύουν μια ιδιαίτερα αρνητική στάση της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό και συστηματοποίηση των προκλήσεων της στις ζώνες ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά, παράλληλα, και την επιμονή της δικής μας πλευράς για ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τον σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στην καλή θέληση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που να μην αφήνει νικητές ή χαμένους.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ
Tags: cyprus, turkey