Οι πρώτες μαρίνες της Κύπρου

Οι πρώτες μαρίνες της Κύπρου

1972 Στη Λάρνακα κατασκευάζεται η πρώτη μαρίνα της Κύπρου. Ανήκει στο δημόσιο και μέχρι τώρα τη διαχειρίζεται ο ΚΟΤ

 

1986 Εγκαινιάζεται η μαρίνα του ξενοδοχείου Sheraton (νυν St. Raphael) στη Λεμεσό, η πρώτη ιδιωτική μαρίνα

 

Η εντυπωσιακή μαρίνα Λεμεσού, που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2014, αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και ξένους. Ένα έργο ζωής για την πόλη της Λεμεσού, το οποίο τοποθετεί την Κύπρο στον χάρτη του ναυτικού τουρισμού. Στα σκαριά βρίσκεται και η Μαρίνα Αγίας Νάπας, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Λίγοι γνωρίζουν ότι η δημιουργία μαρίνων στην Κύπρο συζητείται από τη δεκαετία του 1960 όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η κατασκευή της πρώτης μαρίνας περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της πρώτης κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Μακάριο, η οποία ήθελε να καλύψει τις αυξημένες λιμενικές ανάγκες της Κύπρου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δόθηκε έμφαση στην κατασκευή νέων λιμανιών κατά σειρά στην Αμμόχωστο (που ήταν και το μεγαλύτερο), τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Τα σχέδια για το λιμάνι Λάρνακας προέβλεπαν και την κατασκευή μαρίνας, χωρητικότητας 130 θαλαμηγών και άλλων μικρών σκαφών. Η μαρίνα Λάρνακας, η πρώτη που απέκτησε η Κύπρος, ολοκληρώθηκε το 1972. Ανήκει στο δημόσιο και την ευθύνη της διαχείρισής της μέχρι και σήμερα έχει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Ακολούθησε η τραγωδία του 1974, η οποία προκάλεσε νέες οικονομικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες. Σε μια προσπάθεια για άντληση ξένου συναλλάγματος το κράτος παραχώρησε κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδυτών. Το 1981 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση κρατικής γης στον Λιβάνιο επιχειρηματία Shukri Shammas, για την κατασκευή μαρίνας μπροστά από το ξενοδοχείο Sheraton (σημερινό St. Raphael), που θα έκτιζε η εταιρεία του, έναντι επένδυσης 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μαρίνα άνοιξε τις πύλες της το 1986 και είναι χωρητικότητας 237 σκαφών.

Tags: cyprus, marina