Οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις

Οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού¸ Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Η Τουρκία φαίνεται ότι κλιμακώνει τις προκλήσεις της και κορυφώνει την ένταση που συνήθως δημιουργεί τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας. Οι προκλήσεις της Τουρκίας αφορούν τόσο σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών (χώρου ελέγχου πτήσεων της Ελλάδας) αλλά και την δέσμευση περιοχών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και την δέσμευση περιοχών στις Κυπριακές θάλασσες από αναρμόδιο σταθμό για την πραγματοποίηση παράνομων ενεργειών.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία σε διάστημα πέντε ημερών έχει εκδώσει μέσω του σταθμού της Αντάλυα πέντε οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες εντός των θαλασσίων χώρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζεται εξ υπαρχής ότι αποκλειστική αρμοδιότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου για την έκδοση NAVTEX στις περιοχές που η Τουρκία έχει δεσμεύσει έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι σχετικές NAVTEX που έχουν εκδοθεί από την Τουρκία και αφορούν την Κύπρο, είναι οι ακόλουθες:

NAVTEX υπ’ αριθμό 410/17 που αφορά σεισμογραφικές έρευνες από το M/V Barbaros Hayreddin Pasa και το υποστηρικτικό πλοίο M/V Bravo Supporter, με ισχύ από την 21η Απριλίου μέχρι την 30η Ιουνίου 2017. Η εν λόγω NAVTEX, όχι μόνο έχει εκδοθεί παράτυπα από τον μη εξουσιοδοτημένο σταθμό της Αντάλυα, αλλά αφορά ενέργειες που απαγορεύονται από το δίκαιο της θάλασσας. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Barbaros δεν έχει εισέλθει εντός της περιοχής που δεσμευτεί αλλά κινείται παράλληλα με τις βόρειες ακτές της Κύπρου σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι το ύψος της Ακανθούς περίπου, σε απόσταση περίπου 18 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Το υποστηρικτικό πλοίο Bravo Supporter έχει εισέλθει εντός της δεσμευθείσας περιοχής τις πρώτες μέρες ισχύος της NAVTEX.

NAVTEX υπ’ αριθμόν 417/17 που αφορά ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων από τουρκικό πολεμικό πλοίο και η οποία θα υλοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2017 μεταξύ των ωρών 04:00 – 07:00 και καλύπτει περιοχή που επικαλύπτεται με την μισή περίπου Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στο νοτιοδυτικό της τμήμα. Η NAVTEX αυτή καλύπτει επίσης την μισή περίπου ζώνη που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία για την πραγματοποίηση ερευνών από το πλοίο Ramford Hyperion.

NAVTEX υπ’ αριθμόν 416/17 που αφορά βολές με εκπαιδευτικά πυρά και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2017 μεταξύ των ωρών 08:00 – 20:00, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου, εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ.

NAVTEX υπ’ αριθμόν 412/17 και 408/17 που αφορούν βολές με εκπαιδευτικά πυρά ανοικτά της Κερύνειας και οι οποίες θα υλοποιηθούν η μεν πρώτη στις 27 έως 28 Απριλίου 2017 μεταξύ των ωρών 05:00 – 14:00 και η δε δεύτερη στις 24 έως 28 Απριλίου 2017 μεταξύ των ωρών 05:00 – 16:00.

Οι ενέργειες της Τουρκίας πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έχει επαναρχίσει και αποτελούν πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας που στοχεύουν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την καταγγελία των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ