ΠτΔ: Θα προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στους Ρώσους επιχειρηματίες

ΠτΔ: Θα προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στους Ρώσους επιχειρηματίες

 

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από τη Ρωσία έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο Συνέδριο με θέμα «Φορολογικές εξελίξεις: Ρωσία – Κύπρος και Παγκόσμιες φορολογικές τάσεις», που διοργάνωσε η εταιρεία Ernst & Young σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διεθνών Επιχειρήσεων Κύπρου (CIBA), στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των κρατικών Αρχών Κύπρου και Ρωσίας για αναβολή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου τροποποίησης του Άρθρου 13 της Σύμβασης για Διπλή Φορολογία σε σχέση με φόρους εισοδήματος και κεφαλαίων μέχρι την εισαγωγή παρόμοιων προνοιών στις διμερείς Συμβάσεις για Διπλή Φορολογία της Ρωσίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, τα κέρδη μιας κυπριακής εταιρείας από την πώληση μετοχών σε ρωσική εταιρεία που κατέχει ακίνητη περιουσία στη Ρωσία θα συνεχίσουν να φορολογούνται αποκλειστικά στην Κύπρο, χωρίς δικαίωμα φορολόγησης στη Ρωσία, καθώς στην Κύπρο το κέρδος από την πώληση μετοχών απαλλάσσεται από το φόρο.

Ο Πρόεδρος τόνισε περαιτέρω ότι γνωρίζει το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο της Ρωσίας για την ανάγκη διαφάνειας σχετικά με φορολογικά θέματα, και η Κύπρος είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς κανονισμούς και με τα πρότυπα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τη δημοσιονομική διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, μεταξύ άλλων, είπε ότι στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων αυτών, σημειώνοντας ως ορόσημο την επίσκεψή του στη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Φεβρουάριο του 2015 όπου υπογράφηκε αριθμός διμερών συμφωνιών, μεταξύ άλλων για οικονομική συνεργασίας και για την έρευνα και τεχνολογία.

«Ελπίζω ότι, μετά την πρόσκληση που έχω απευθύνει, η επίσκεψή μου θα ανταποδοθεί σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να εξετάσουμε νέους τομείς αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη για την ψήφο εμπιστοσύνης που επέδειξε ο ρωσικός λαός, και ιδιαίτερα η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα που διαμένει στο νησί, προς την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία μετά το Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος για όλους εσάς, ειδικά αφού τώρα αναδύεται ισχυρότερη από ποτέ άλλοτε από μια άνευ προηγουμένου κρίση και το ταξίδι μας στο δρόμο για ανάκαμψη είναι ταχύτερο από ό,τι θα μπορούσε οποιοσδήποτε να προβλέψει”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι τώρα μια εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην ΕΕ και υπογράμμισε τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης, επισημαίνοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, εξάλλου, στον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για θέματα οικονομίας, στη βάση της Κοινής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία, η οποία συνεδρίασε τον Απρίλιο στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου. Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε και οι δύο πλευρές καλωσόρισαν την αύξηση του τουρισμού, την απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών, καθώς και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της γεωργίας και των τηλεπικοινωνιών.

Στην παρουσίασή του στο συνέδριο, ο Επίτροπος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης δήλωσε ότι η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα φορολογικό καθεστώς που συμμορφώνεται τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα των σχετικών διεθνών φορολογικών κανονισμών και ταυτόχρονα είναι ανταγωνιστικό στη διεθνή φορολογική σκηνή, ιδιαίτερα με την απλότητα του.

Όπως σημείωσε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πεπεισμένη ότι το φορολογικό της καθεστώς και οποιαδήποτε σχετική υποδομή παρέχει ένα σίγουρο και στέρεο έδαφος για δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών με ανταγωνιστική φορολογική επιβάρυνση και ανταγωνιστικά άλλα κόστη, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι πλήρως σύμφωνη με τις συστάσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διεθνείς συμβάσεις.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον δείκτη AML της Βασιλείας, ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η Κύπρος κατέχει την 50η θέση από 149 χώρες, πάνω από χώρες όπως η ΗΠΑ και η Γερμανία. Σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας η Κύπρος κατατάσσεται ως μία από τις πλέον διαφανείς χώρες.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών Γιώργος Παντελή, στην παρουσίασή του, επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες, οι Αρχές της Ρωσίας και της Κύπρου συμμετείχαν σε διμερείς συζητήσεις για την παράταση της περιόδου έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου για την τροποποίηση του άρθρου 13.

«Επί του παρόντος, οι αρμόδιες αρχές των δύο χωρών έχουν καταλήξει σε μια κοινή αντίληψη ότι πρέπει να διατηρηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού, ιδίως μεταξύ των δικαιοδοσιών που έχουν οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Για το σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση ενός τροποποιητικού πρωτοκόλλου που θα παρατείνει την περίοδο μέχρι να εισαχθούν παρόμοιες διατάξεις σε άλλες διμερείς συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας », ανέφερε.

Έδωσε έμφαση στην εναρμόνιση της Κύπρου με τις οδηγίες της ΕΕ για τα φορολογικά ζητήματα, με έμφαση στη φορολογική διαφάνεια, και προσέθεσε ότι οι Κυπριακές Αρχές θα συμμετάσχουν στην τελετή υπογραφής του «Πολυμερούς Φορολογικού Οργάνου» για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μετατόπιση Κερδών (BEPS), που θα ανοίξει το δρόμο για την ολιστική ενημέρωση όλων των υφιστάμενων συμφωνιών περί διπλής φορολογίας.

Επίσης ανέφερε ότι οι Κυπριακές Αρχές εργάζονται με επιμέλεια για επέκταση, ενημέρωση και βελτίωση του δικτύου των συμφωνιών διπλής φορολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε δικαιοδοσίες υψηλής προτεραιότητας με ελπιδοφόρες οικονομικές προοπτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.