Πώς η Μαρίν Λε Πεν μπορεί να φτάσει στη νίκη στη Γαλλία

Πώς η Μαρίν Λε Πεν μπορεί να φτάσει στη νίκη στη Γαλλία

Η Ευρώπη είναι περιχαρής, οι αγορές καθησυχασμένες και το γαλλικό κατεστημένο δείχνει ανανεωμένη σιγουριά πως η Μαρίν Λε Πεν δε θα γίνει πρόεδρος της Γαλλίας. Ωστόσο, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει ακόμη ένα μονοπάτι προς τη νίκη στις 7 Μαΐου.

Η κυρία Λε Πεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου σε μια προσπάθεια να φανεί περισσότερο προεδρική, όμως ο κομματικός μηχανισμός θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την εκστρατεία της. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Εθνικού Μετώπου λένε πως σχεδιάζουν να μετατρέψουν τις επόμενες δύο εβδομάδες σε «σύγκρουση πολιτισμών» ανάμεσα στους νικητές και τους ηττημένους της παγκοσμιοποίησης, ανάμεσα στις «ελίτ» που υποστηρίζουν τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και τους «πατριώτες» που υποστηρίζουν την κυρία Λε Πεν.

Ο Νταβίντ Ρασλίν, ο επικεφαλής της εκστρατείας του Εθνικού Μετώπου, λέει πως υπάρχουν περισσότεροι ψηφοφόροι που υπέφεραν παρά κέρδισαν από τις πολιτικές υπέρ της ελεύθερης αγοράς και της Ευρώπης που υποστηρίζει ο κ. Μακρόν. «Ο γαλλικός λαός είναι κατά της αμετανόητης παγκοσμιοποίησης» είπε.

Πράγματι, παρ’ ότι ο κ. Μακρόν νίκησε στον πρώτο γύρο, ένα σύνολο 49% των ψηφοφόρων στήριξε υποψήφιους που εναντιώνονται στην ΕΕ και υποστηρίζουν τον οικονομικό εθνικισμό.

«Στα πραγματικά ζητήματα, ο γαλλικός λαός συμφωνεί μαζί μας» είπε ο κ. Ρασλίν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Εθνικό Μέτωπο θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο αγώνα, με εμπόδια όπως η τοξική εικόνα του κόμματος και οι φόβοι για τα σχέδιά του να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ.

Έκτακτη δημοσκόπηση της Ipsos αργά την Κυριακή έδειξε πως ο κ. Μακρόν θα συγκεντρώσει 62% των ψήφων στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, έναντι 38% για την κυρία Λε Πεν, καθώς οι κεντρώοι θα στηρίξουν τον 39χρονο πρώην τραπεζίτη.

Αυτοί οι αριθμοί υποδεικνύουν πιθανή επανάληψη των εκλογών του 2002, όπου ο πατέρας της Μαρίν Λε Πεν, Ζαν-Μαρί Λε Πεν, έφτασε στον δεύτερο γύρο αλλά ηττήθηκε αποφασιστικά καθώς αριστερά και δεξιά συσπειρώθηκαν για να τον νικήσουν.

Τότε, ο κ. Λε Πεν είχε πάρει 17% στον πρώτο γύρο και μόλις 18% δύο εβδομάδες αργότερες.

«Δεν είναι αδύνατον για τη Μαρίν Λε Πεν να κερδίσει, όμως θα πρέπει να συμβεί κάτι ριζοσπαστικό» είπε ο Ντομινίκ Ρεϊνιέ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ινστιτούτο Sciences Po στο Παρίσι.

«Θα έπρεπε να αλλάξει την πολιτική της για την έξοδο από το ευρώ… ή ο Μακρόν θα έπρεπε να κάνει κάποια μεγάλα λάθη» είπε. «Ένας μεγάλος εφησυχασμός από το εκλογικό σώμα θα μπορούσε επίσης να αρκέσει.»

Το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο ήταν απασχολημένο τη Δευτέρα με την προσπάθεια να εδραιώσει το προβάδισμα του κ. Μακρόν, με πρόσωπα της δεξιάς και της αριστεράς να καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν «οτιδήποτε εκτός από τη Λε Πεν».

Ο Μπενουά Αμόν, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος, και ο Φρανσουά Φιγιόν της κεντροδεξιάς, είπαν πως δεν υπάρχει «άλλη επιλογή» εκτός από την ψήφο κατά της ακροδεξιάς. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ είπε επίσης πως θα ψηφίσει τον κ. Μακρόν.

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, πως οι ψηφοφόροι δε θα συσπειρωθούν με τους ίδιους αριθμούς για τον κ. Μακρόν όπως έκαναν για τον Ζακ Σιράκ κατά του κ. Λε Πεν το 2002 – προσφέροντας στο Εθνικό Μέτωπο μια μικρή πιθανότητα νίκης.

Για αρχή, ο ηττημένος ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λυκ Μελανσόν έχει αρνηθεί να στηρίξει τον κ. Μακρόν, αφήνοντας μια ρανίδα ελπίδας πως το Εθνικό Μέτωπο θα μπορέσει να προσελκύσει κάποιους αντισυστημικούς ακροαριστερούς ψηφοφόρους.

«Ο Μακρόν είναι εχθρός μας, είναι ταξικός εχθρός μας» είπε ο Τιμπόλτ Λονέρ, 29χρονος ακτιβιστής του κόμματος του κ. Μελανσόν το βράδυ της Κυριακής. «Ο Μακρόν είναι το αυστηρό 3% ελλείμματος της ΕΕ, χαμηλότεροι μισθοί, μικρότεροι κοινωνική προστασία, και η ‘Uberοποίηση’ της κοινωνίας. Στον χώρο εργασίας, θέλει να είμαστε ανταγωνιστές και όχι συνεργάτες.»

Το Εθνικό Μέτωπο έχει εντοπίσει αυτήν την ευκαιρία. Ο Φλοριάν Φιλιπό, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, κάλεσε τη Δευτέρα τους υποστηρικτές του κ. Μελανσόν να συσπειρωθούν πίσω από την κυρία Λε Πεν.

«Πιστεύετε πως οι ψηφοφόροι του Μελανσόν θέλουν την ολική απορύθμιση της οικονομίας; Πιστεύετε ότι θέλουν να προχωρήσουν παρακάτω σε αυτήν την τραπεζική και οικονομική Ευρωπαϊκή Ένωση;» είπε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Ακόμη κι αν οι υποστηρικτές του κ. Μελανσόν δεν ψηφίσουν άμεσα την κυρία Λε Πεν, η ευρεία αποχή τους μπορεί να βοηθήσει την ηγέτιδα της ακροδεξιάς. Τυπικά, η υψηλή αποχή βοηθά το Εθνικό Μέτωπο καθώς οι πιστοί υποστηρικτές του είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν.

Στην αριστερή σφαίρα του twitter κυκλοφορεί το hashtag #SansMoiLe7Mai (Χωρίς Εμένα στις 7 Μαΐου), καλώντας τους πολίτες να απέχουν. Σε διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία το βράδυ της Κυριακής, πολλοί είχαν πανό που ανέγραφαν «Ούτε τραπεζίτης, ούτε ρατσίστρια».

Αργά την Κυριακή, ο Γκαμπριέλ, 21χρονος υποστηρικτής του Μελανσόν, είπε πως σκέφτεται να ψηφίσει λευκό στον δεύτερο γύρο. «Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε κάτι αποκρουστικό και ένα τέρας» είπε.

Στα δεξιά, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ήδη ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Φιγιόν είναι πρόθυμο να ψηφίσει την κυρία Λε Πεν στον δεύτερο γύρο.

Περίπου ο ίδιος αριθμός σκέφτεται να απέχει. Ο Φιλίπ Παλουί, συνταξιούχος επιχειρηματίας από τη Λιόν, είπε: «Μετά την ψυχρολουσία της Κυριακής, θα πάω διακοπές για 15 ημέρες… Θα απέχω απλά και καθαρά».

Παρ’ ότι το λεγόμενο «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο» κατά του Εθνικού Μετώπου που οδήγησε τον κ. Σιράκ στη νίκη το 2002 δείχνει να αποδυναμώνει, ο κ. Μακρόν παραμένει ξεκάθαρο φαβορί. Οι μισοί από τους ψηφοφόρους του Φιγιόν και το 60% των υποστηρικτών του Μελανσόν λένε πως θα τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με την Ipsos.

Ο κ. Μακρόν ήταν τόσο σίγουρος το βράδυ της Κυριακής, που πέρασε το βράδυ στο εστιατόριο La Rotonde με φίλους και διασημότητες, αγνοώντας τις κατηγορίες του Εθνικού Μετώπου πως έτσι δείχνει πως είναι μέρος της «ολιγαρχίας».

Η κυρία Λε Πεν απήλαυσε διαφορετικά το βράδυ των εκλογών, με περίπατο στη μικρή βορινή πόλη Ρουβρουά.

Ωστόσο, τουλάχιστον για τους οικονομικούς αναλυτές, δύο εβδομάδες είναι πολύς καιρός στην πολιτική. «Η πιθανότητα της προεδρίας Λε Πεν έχει μειωθεί αλλά δεν έχει ακόμη εκμηδενιστεί» είπε ο Μαρκ ντε Μουιζόν της Deutsche Bank.

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που έχει εκπλήξει τους παρατηρητές σε κάθε της στροφή, οποιοδήποτε «πιθανό νέο σκάνδαλο, μια καλή παρουσία σε debate, ή ο εφησυχασμός από το εκλογικό σώμα», μπορεί ακόμη να αλλάξει τα πράγματα, είπε. Πηγή: sofokleous10.gr