ΣΚΕΚ: Αναπομπή του περί ενοικιαζόμενων ακινήτων νόμου 2013

ΣΚΕΚ: Αναπομπή του περί ενοικιαζόμενων ακινήτων νόμου 2013

Ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου συγχαίρει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφασή του να προβεί στην αναπομπή του περί Ενοικιαζόμενων Ακινήτων ( Προσωρινές Διατάξεις ) Νόμου του 2013. Ο νόμος κρίθηκε από τον Πρόεδρο αντισυνταγματικός, καθώς οι δια νόμου μειώσεις στις τιμές των ενοικίων έρχονται σε αντιπαράθεση με το Αρ. 26 του συντάγματος και το «συμβάλλεσθαι ελευθέρως».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε πτωτικό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές στην αγορά ακινήτων αμέσως μετά τη νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων. Ο  Σύνδεσμος  επικροτεί την αναπομπή και τονίζει ότι οι τιμές των ενοικίων ρυθμίζονται από την αγορά ανάλογα από την προσφορά και τη ζήτηση, ενώ η νομοθετική ρύθμιση εγκυμονεί κινδύνους για την κυπριακή οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωση των ενοικίων, ανεξάρτητα από την ψήφιση ή όχι του σχετικού νόμου, προσαρμόζοντας τις τιμές τους στα δεδομένα των καιρών και της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε.

Όσον αφορά στις τιμές των επαγγελματικών και εμπορικών υποστατικών, όπου παρουσιάζονται μεμονωμένα περιστατικά ενοικίων «κλειδωμένα» ακόμα σε υψηλές για την εποχή τιμές, ο Σύνδεσμος προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής η οποία θα αποτελείται από ειδικευμένους εκτιμητές του Κτηματολογίου και που θα εξετάζει άμεσα αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά.