Σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας Κύπρου – Ινδίας

Σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας Κύπρου – Ινδίας

Τη σύσταση διυπουργικής Ομάδας Εργασίας Κύπρου – Ινδίας η οποία θα εξετάσει τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς παρέχοντας ταυτόχρονα πολιτική καθοδήγηση, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, στο Νέο Δελχί.

Μετά τη συνάντηση τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

Ακολούθως έγινε ανταλλαγή των εγγράφων για Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα υπεγράφησαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Γεωργίας και Συμφωνία για συνεργασία στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Προεδρίας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας αναφέρθηκε στις εξαίρετες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι   «το 1974 η Ινδία πήρε μια ξεκάθαρη στάση υποστήριξης της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας τη συμβολή της χώρας του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ινδός Πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για επίλυση του και να πετύχει μια νέα εποχή ειρήνης, ανάπτυξης και ασφάλειας, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Modi είπε ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη η «Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε».

Αναφερόμενος στις σημερινές τους συνομιλίες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι αντικείμενο τους ήταν οι διμερείς σχέσεις, διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πρόσθεσε ότι  Κύπρος και Ινδία έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με την Κύπρο να είναι ο 8ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες μπορούν να επωφεληθούν από εκατέρωθεν επενδύσεις.

Είπε ακόμη ότι η Ινδική Κυβέρνηση εκτιμά βαθιά τη στήριξη της Κύπρου στο αίτημα της χώρας του για να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημείωσε εξάλλου ότι ένα από τα θέματα τα οποία συζήτησαν ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «συμμερίζομαι την ισχυρή σας δέσμευση να φέρουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή των Μνημονίων Συναντίληψης και της Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι ενισχύουν περαιτέρω τις μακρόχρονες διμερείς σχέσεις τους και προστίθεται στο ήδη εκτενές νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει 16 υφιστάμενες διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης.

«Ο Πρωθυπουργός Modi και εγώ συμμεριζόμαστε την εκτίμηση ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαίρετες και έχουμε συζητήσει τρόπους και τομείς περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας Ινδίας και Κύπρου σε ό,τι αφορά την οικονομία, τις επενδύσεις και τον τουρισμό», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις ινδικές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο τεχνολογικό πάρκο στην Κύπρο που θα τους παράσχει εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας συζήτησαν και θέματα που αφορούν το Μεταναστευτικό και την επίλυση διαφορών, καθώς επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας επισημαίνοντας τη στήριξη της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ινδίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τα εμπόδια που παρουσιάζονται για την επίτευξη προόδου.

«Υπογράμμισα τη σταθερή προσήλωση μας στην επανένωση της πατρίδας και του λαού μας σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «επιθυμώ να εκφράσω και δημόσια την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση μου στον Πρωθυπουργό και την Ινδική Κυβέρνηση για τη στάση αρχών και την αμέριστη στήριξη που η Ινδία παρέχει στην Κύπρο στις προσπάθειες μας για μια δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου», και εξέφρασε παράλληλα βαθιά ευγνωμοσύνη για τη συμβολή της Ινδίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε στη συνέχεια τη σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας η δουλειά της οποίας θα βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ παράλληλα θα παράσχει πολιτική καθοδήγηση στην εργασία της υφιστάμενης κοινής διακυβερνητικής επιτροπής.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό της Ινδίας απευθύνοντας πρόσκληση του να επισκεφθεί την Κύπρο.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ινδία απαρτίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων  Μάριο Δημητριάδη, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.