100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

 


Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919 και πέθανε στις 23 Ιουνίου του 1996. Ήταν Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) και αργότερα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση». Διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996.

 

Σε Χίο και Πάτρα θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη δύο εκδηλώσεις για το έργο και την προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου. «Η κληρονομιά του Παπανδρέου δεν περιορίζεται στο ΚΙΝΑΛ, ανήκει σε όλη τη χώρα» ανέφερε στον News 24/7 στους 88,6 ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

«Με δύο εκδηλώσεις, 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής και του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, τιμούμε το όραμα, το έργο και την προσφορά του» ανακοίνωσε το Κίνημα Αλλαγής.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται στη Χίο, τόπο γέννησης του Ανδρέα Παπανδρέου, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 17:30, στο ¨Ομήρειο¨ Πνευματικό Κέντρο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Την ίδια μέρα, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 6:00 μμ, στην Πάτρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων Αίγλη (Veso Mare), το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, διοργανώνει, εκδήλωση με θέμα: «Ανδρέας Παπανδρέου – 100 χρόνια, ο αγώνας για μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου μίλησε ο πρώην υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Χαίρομαι που πολλοί θέλουν να αντιγράψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είναι μόνο ο Τσίπρας που το προσπαθεί. Το είχε επιχειρήσει και ο Κώστας Καραμανλής. Αλλά η μίμηση δεν έχει πάντα καλά αποτελέσματα γιατί δεν έχει αυθεντικότητα. Ο Ανδρέας ήταν αυθεντικός. Όταν υπάρχει ένα μεγάλο μέγεθος είναι δύσκολο μετά να υπάρξει η συνέχεια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έφευγε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ακόμη και όταν είχε προβλήματα υγείας γιατί δεν ήθελε να ζήσει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Φοβόταν ότι θα μπορούσε να ζήσει ένα πρόωρο τέλος του ΠΑΣΟΚ και δεν ήθελε να το δει με κανέναν τρόπο. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ ήταν η μέριμνά του μέχρι το τέλος της ζωής του. Μας είπε -του Νίκου Αθανασάκη και μένα- να φτιάξουμε την τελευταία του ομιλία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όχι παραπάνω από πέντε λεπτά. Το βράδυ που πήγαμε στο σπίτι του για να τη συζητήσουμε ήταν το βράδυ του θανάτου του. Η γραμμή που μας είχε δώσει ήταν να αναδειχθεί η σημασία της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Η κληρονομιά του Παπανδρέου δεν περιορίζεται στο ΚΙΝΑΛ, ανήκει σε όλη τη χώρα”. Πηγή: news247.gr