21 Ιουνίου οι τελικές αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

21 Ιουνίου οι τελικές αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

 


To Εurogroup έδωσε πολιτική εντολή στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να κλείσουν όλα τα κενά σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Τσεντένο, μετά τη συνεδρίαση του σώματος.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι η λήψη τελικών αποφάσεων σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Σημείωσε δε ότι “βλέπει δέσμευση από όλες τις πλευρές” και ως εκ τούτου είναι αισιόδοξος ότι παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες θα υπάρξει θετική έκβαση.

Επιπλέον τόνισε ότι ήδη από σήμερα και την πρώτη συζήτηση επί των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, υπάρχει ήδη “σύγκλιση σε ένα βαθμό” και εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής και οι 19 καλωσόρισαν την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού για την 4η αξιολόγηση.

Ζήτησε δε από την Ελλάδα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα ως την επόμενη συνεδρίαση (21/06), τονίζοντας ότι πρόκειται για προϋπόθεση για τις αποφάσεις για το χρέος.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σημείωσε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα προαπαιτούμενα και εξήγησε ότι το πακέτο για το χρέος, αλλά και το σύνολο των αποφάσεων θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα με ένα τρόπο πειστικό για τις αγορές, στις οποίες εξάλλου θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου. Διευκρίνισε δε για μια ακόμα φορά ότι η Κομισιόν εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που “δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα”.

Και ο Κλάους Ρέγκλιγκ από την πλευρά του καλωσόρισε την συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση και υπενθύμισε ότι εκκρεμεί και η εκταμίευση για ένα ακόμα δις ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου ως τον Απρίλιο και είναι διαθέσιμο μόνο ως τα μέσα Ιουνίου. Τόνισε δε ότι είναι ευχάριστο που πλέον ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι “από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή” των συμφωνηθέντων.