28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου οι πιθανές ημερομηνίες για τις εκλογές

28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου οι πιθανές ημερομηνίες για τις εκλογές

 


Εντός πρώτου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των Προεδρικών

 

Σύσκεψη με τα κόμματα θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών εντός του πρώτου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

Στη σύσκεψη θα παραστούν τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και η Υπηρεσία Εκλογών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, οι εναλλακτικές ημερομηνίες που θα συζητηθούν με τα κόμματα στη σύσκεψη που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου, είναι 28/1/2018 και 4/2/2018. Πρόσθεσε ότι οι εναλλακτικές αυτές ημερομηνίες, προέκυψαν ύστερα από τις αντιδράσεις που έφθασαν στην υπηρεσία εκλογών από κόμματα αλλά και διάφορες άλλες πλευρές, για πιθανή αυξημένη αποχή λόγω του ότι οι αρχικές ημερομηνίες (18  και 25 Φεβρουάριου) συνέπιπταν με τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού.

Αν υπάρξουν συναινέσεις στη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε ο κ. Δημητρίου, θα είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθεί και η τελική απόφαση για την ημερομηνία.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι το κυριότερο πρόβλημα  που πρέπει να υπερπηδηθεί είναι το ζήτημα του εκλογικού καταλόγου. Όπως είπε, η πρώτη επιλογή είναι να πάμε στις εκλογές με τον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώνεται στις 2 Οκτωβρίου, εκτιμώντας ότι κανένας δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο γιατί θα μείνουν εκτός εκλογικού καταλόγου αρκετές χιλιάδες νέοι που γράφονται συνήθως την τελευταία τριμηνία. Η δεύτερη επιλογή, είπε, είναι η σύντμηση της τελευταίας τριμηνίας πριν από τις εκλογές για κάποιες μέρες, ώστε να μπορεί αυτός ο κατάλογος να κλείσει νωρίτερα και να ενσωματωθεί στον μόνιμο και να είναι ο τελικός κατάλογος εκλογής. Για το δεύτερο ενδεχόμενο σημείωσε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή.