75χρόνια δυναμικής παρουσίας της Α/φοί Λανίτη στην κυπριακή αγορά

75χρόνια δυναμικής παρουσίας της Α/φοί Λανίτη στην κυπριακή αγορά

 


Μέσω της δραστηριότητάς της η εταιρεία δημιουργεί προστιθέμενη αξία ύψους €28,2 εκ. το χρόνο στην κυπριακή οικονομία

 

Για κάθε €1 εκατ. ζήτησης των προϊόντων της Α/φοί Λανίτη, το παραγόμενο προϊόν της βιομηχανίας τροφίμων αυξάνεται κατά €1,04 εκατ., του κλάδου της γεωργίας κατά €0,32 εκατ. και του λιανικού και χονδρικού εμπορίου κατά €0,31 εκατ. Κατά €1,26 εκατ. ενισχύονται κι άλλοι κλάδοι της κυπριακής οικονομίας όπως ο κλάδος των μεταφορών.

Aυτό  προκύπτει μέσα από την εξειδικευμένη μελέτη -που βασίζεται στο βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομικών, μοντέλο «εισροών-εκροών» του Wassily Leontief-  και την οποία διενήργησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεοφάνης Μαμουνέας και Πάνος Πασιαρδής, καθώς και ο ειδικός επιστήμονας Δρ. Ηλίας Γιαννάκης, για λογαριασμό της εταιρείας εταιρεία Α/φοι Λανίτη.

Από την έρευνα καταδεικνύεται πως για κάθε νέα θέση εργασίας στην Α/φοι Λανίτη, δημιουργούνται επαγωγικά άλλες έξι σε διάφορους κλάδους της αγοράς

Η Α/φοι Λανίτη αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία στην κατηγορία μη αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο, διατηρώντας 3 εργοστάσια και 4 γραμμές παραγωγής. Από το 2006 είναι μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC με το πλούσιο χαρτοφυλάκιο της να συμπεριλαμβάνει 15 διαφορετικές μάρκες προϊόντων και 182 συσκευασίες.

Η εταιρεία συμπληρώνει φέτος εβδομήντα-πέντε χρόνια δραστηριότητας και δυναμικής παρουσίας στην Κύπρο, και στόχος της έρευνας που διενήργησε είναι η διερεύνηση του κοινωνικό-οικονομικού αποτυπώματός της στη χώρα, αναδεικνύοντας την αξία που δημιουργεί η δραστηριότητά της.

Η μεθοδολογία της έρευνας, καταγράφει τις διακλαδικές συναλλαγές εντός της οικονομίας και εκτιμά τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της εταιρείας, που περιλαμβάνουν άμεσες, έμμεσες και υποκινούμενες επιπτώσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2017, με στοιχεία του οικονομικού έτους 2016.

Σύμφωνα με την έρευνα, για κάθε €1 που προκύπτει από τη ζήτηση προϊόντων της Α/φοί Λανίτη δημιουργούνται συνολικά άλλα €2,93 στην κυπριακή οικονομία. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι πως μέσω της συνολικής της δραστηριότητας, η εταιρεία δημιουργεί προστιθέμενη αξία ύψους €28,2 εκατ. τον χρόνο στην οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,16% του ΑΕΠ, αναδεικνύοντάς την σ’ έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς οργανισμούς του τόπου.

Σημειώνεται πως, τα έσοδα του κράτους από την καταβολή άμεσων και έμμεσων φορολογιών από τη δραστηριότητα της εταιρείας ανέρχονται σε περίπου €10 εκατ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο καθηγητής Θεοφάνης Μαμουνέας αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό όφελος που αποφέρει η δραστηριότητα της Α/φοι Λανίτη στην κυπριακή οικονομία και βιομηχανία, σημειώνοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για την τοπική επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας. Από την έρευνα καταδεικνύεται πως για κάθε νέα θέση εργασίας στην Α/φοι Λανίτη, δημιουργούνται επαγωγικά άλλες έξι σε διάφορους κλάδους της αγοράς.

Έχοντας δημιουργήσει σημαντικούς δεσμούς με τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, η Α/φοι Λανίτη συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου και παραγωγικού συστήματος στην αγροτική και διατροφική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία προμηθεύεται προϊόντα συνολικής αξίας €42,8 εκατ. το χρόνο από εγχώριους προμηθευτές. Ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας το 59% της συνολικής ενδιάμεσης ζήτησης.

Ο Country Sales Manager της Α/φοι Λανίτη, Βαγγέλης Μόσχος, κατά την επίσημη παρουσίαση της έρευνας ανέπτυξε τη νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός οργανισμού ακόμα πιο σύγχρονου, ευέλικτου και ανταγωνιστικού.

Ακολούθως,  παρουσίασε τα καινούργια καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας που εισήχθησαν πρόσφατα στην κυπριακή αγορά και ανταποκρίνονται πλήρως στις εξελισσόμενες ανάγκες των Κύπριων καταναλωτών, όπως είναι τα αναψυκτικά με στέβια, την σειρά Fuzetea, αλλά και τα προϊόντα Adez από καρπούς φυτικής προσέλευσης που θα λανσαριστούν σύντομα.

Αναφερόμενη στη διαχρονική συμβολή της εταιρείας στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, τόνισε πως «στην Α/φοι Λανίτη πιστεύουμε πως η ανάπτυξή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία της τοπικής κοινωνίας, γι’ αυτό και στηρίζουμε με ουσιαστικές δράσεις το κοινό καλό, ενισχύουμε τους νέους και προστατεύουμε το περιβάλλον».

Η κ. Πατσιά υπογράμμισε πως στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητας της εταιρείας βρίσκεται η υπεύθυνη ανάπτυξη και αναφέρθηκε στην υλοποίηση του “Youth Empowered”, ενός πρωτοποριακού προγράμματος που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων. Είπε πως «ενώνοντας τις δυνάμεις μας με ένα ευρύ φάσμα φορέων και οργανισμών, φιλοδοξούμε να δώσουμε σε 3.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, τα απαραίτητα εφόδια για να πετύχουν μια θετική αλλαγή στη ζωή τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία Α/φοί Λανίτη έχει λάβει σχετική έγκριση από την Coca Cola για τη δημιουργία επετειακού μπουκαλιού Coca Cola με αφορμή τα 75χρονα της εταιρείας.

Τέλος, η εταιρεία Α/φοί Λανίτη δραστηριοποιείται εδώ και 75  χρόνια στην κυπριακή αγορά και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών.

αΑποτελεί μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC, του δεύτερου μεγαλύτερου εμφιαλωτή, παγκοσμίως, προϊόντων της εταιρείας The Coca-Cola Company, αλλά και αναψυκτικών προϊόντων εν γένει, με διεθνή παρουσία σε 28 χώρες, όπου εξυπηρετεί περισσότερους από 581 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Α/φοί Λανίτη, μέσω των εγκαταστάσεων της στην Κύπρο που περιλαμβάνουν γραμμές παραγωγής και μονάδες διανομής, παράγει, διανέμει και εμπορεύεται προϊόντα της The Coca-Cola Company (Coca-Cola, Fanta, Sprite, FuzeTea, Powerade, τον έτοιμο προς πόση καφέ illy-cafe, και τα mixers Schweppes), καθώς και δικά της προϊόντα, που περιλαμβάνουν τις σειρές χυμών και γάλακτος Λανίτης και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΚΥΚΚΟΣ, ενώ διανέμει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, τα σνακ TSAKIRIS, τα ενεργειακά ποτά Monster και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΦΑΓΕ.