Πάει ξανά στο Προεδρικό το ΓεΣΥ

Πάει ξανά στο Προεδρικό το ΓεΣΥ

Εν αναμονή των τελικών προτάσεων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας βρίσκονται οι κλινικάρχες. Η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, η ένταξη δηλαδή της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, είναι προ των πυλών (1η Ιουνίου 2020). Ένα «ναι» από τους κλινικάρχες θα δώσει άλλη ανάσα στο ΓεΣΥ, αφού ο βασικός πυλώνας του συστήματος, που αφορά σε συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, θα μπορεί να προσφέρει στους δικαιούχους ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Ένα «όχι» όμως των κλινικαρχών θα φέρει πολλά προβλήματα. Με το 74% των Κυπρίων να μην διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας (σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ασφαλιστικό συνέδριο του 2018) εκτιμάται, από ιατρικούς κύκλους, ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που θα προκύψουν σε σχέση με τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Εάν λάβουμε υπόψη, μάλιστα, ότι το 51% (ένας στους δύο δηλαδή) από αυτούς που δήλωσαν ότι διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας έχει ομαδικό συμβόλαιο, το σενάριο γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό. Με τη δεύτερη φάση του σχεδίου οι ασφαλιστές «φοβούνται» την πλήρη κατάργηση από αρκετές εταιρείες και οργανισμούς των ομαδικών σχεδίων ασφάλισης υγείας που σήμερα προσφέρουν στους υπαλλήλους τους. Συνεπώς, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών – δικαιούχων του συστήματος δεν θα έχει άλλη οδό ενδονοσοκομειακής φροντίδας (εκτός βέβαια αν μπορεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη) από το ΓεΣΥ.

Οι διαβουλεύσεις, πάντως, μεταξύ των πλευρών αναμένεται να εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Οι εισηγήσεις – προϋποθέσεις των κλινικαρχών για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ είναι συγκεκριμένες και έχουν ήδη γνωστοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. ΟΑΥ και Υπουργείο Υγείας δεν τις απορρίπτουν στην ολότητά τους και συζητούν μόνο εκείνες που δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του συστήματος

Φοβούνται εκτροχιασμό

Αύριο Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τους οργανωμένους ασθενείς. Τα θέματα που θα τεθούν είναι ήδη γνωστά στον Πρόεδρο, αφού προηγήθηκε επιστολή τους στην οποία αναφέρονται ενδελεχώς όλοι οι προβληματισμοί τους, εκφράζονται οι φόβοι τους και παράλληλα διασαφηνίζουν για άλλη μία φορά τις θέσεις τους. Διαπιστώνουν, πάντως, πως συνεχίζονται οι προσπάθειες μερίδας ιδιωτών γιατρών για εκτροχιασμό του ΓεΣΥ, αλλαγής της φιλοσοφίας του και «μετατροπή του σε ένα σύστημα επιδότησης και πληρωμών από την τσέπη των ασθενών, όπου και πάλι θα κυριαρχεί η διάκριση και η ανισότητα στην πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας». Οι οργανωμένοι ασθενείς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στον Πρόεδρο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν, σε καμία περίπτωση, τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο την κατάργηση του προσωπικού γιατρού και την επιβολή της συμπληρωμής (extra billing).

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί από τους διευθυντές του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ. Τέτοιες συναντήσεις γίνονται μία φορά τον μήνα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως πληροφορείται ο «Π», ο Πρόεδρος θέλει να είναι ενήμερος για όλα όσα αφορούν το νέο σύστημα υγείας. Στοιχεία αναμένεται να δοθούν στον Πρόεδρο και για τις μέχρι στιγμής δαπάνες (αποζημιώσεις γιατρών, εργαστηρίων κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός δεν έχει ξεπεράσει τις προβλεπόμενες δαπάνες στη βάση της αναλογιστικής μελέτης.

Με μια βαλίτσα αιτήματα…

Με μια βαλίτσα…αιτήματα ανεβαίνουν την Πέμπτη τον λόφο του Προεδρικού εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της ΕΝΙΚ (Ενωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου) επιχειρώντας να πείσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το δίκαιο των προτάσεών τους. Πιο συγκεκριμένα ζητούν, μεταξύ άλλων:

 1. Ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου. Οι αμοιβές (εξωνοσοκομειακά και ενδονοσοκομειακά) θα είναι συμφωνημένες με οροφή τις επικαιροποιημένες τιμές και οι δικαιούχοι εκεί όπου χρειάζεται θα καταβάλλουν συμπληρωμή.
 2. Δημιουργία, μετά από νομική επεξεργασία, ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών που θα είναι αποδεκτό τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από την ιατρική κοινότητα.
 3. Ελεύθερη επιλογή γιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα (προσωπικού γιατρού για ενήλικες και παιδιά) και αμοιβή ανάλογα με την εργασία. Ρυθμίσεις που, όπως υποστηρίζουν, θα εξαλείψουν τους χρόνους αναμονής και προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των ασθενών.
 4. Διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στον γιατρό και το νοσηλευτήριο της επιλογής τους.

Τι συζητούν

Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ θεωρούν πως κάποιες από τις προτάσεις των κλινικαρχών μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Συγκεκριμένα, θεωρούν πως μπορεί να εξευρεθεί η χρυσή τομή:

 • Στις συμπληρωμές στα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται για χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις, καθώς και για τη χρήση των υποδομών των ιδιωτικών νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει πως θα μπορεί ο ασθενής που επιλέγει να χειρουργηθεί, για παράδειγμα, σε κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, να επιλέξει αναλώσιμα τα οποία δεν αποζημιώνει το ΓεΣΥ πληρώνοντας όμως τη διαφορά μεταξύ αυτού που το ΓεΣΥ καλύπτει πλήρως και αυτού που ο γιατρός (θα πρέπει να είναι συμβεβλημένος με το σύστημα) του προτείνει.
 • Συμπληρωμή στη χρήση της ξενοδοχειακής υποδομής του νοσηλευτηρίου. Ο ασθενής θα μπορεί, για παράδειγμα, αντί δίκλινο δωμάτιο που το ΓεΣΥ του καλύπτει να επιλέξει μονόκλινο και να πληρώσει επίσης τη διαφορά στη χρέωση των δύο κλινών.

Τι δεν συζητούν

Πολλάκις ο υπουργός Υγείας, αλλά και εκπρόσωποι του ΟΑΥ, δήλωσαν πως δεν τίθεται στο τραπέζι και δεν συζητούνται αιτήματα τα οποία αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, όπως:

 • Κατάργηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού.
 • Αμοιβές γιατρών αναλόγως προσόντων και φήμης.

Κίνητρα στους ιδιώτες

Το Υπουργείο Υγείας, ως γνωστόν, έχει ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση συγκεκριμένων κινήτρων προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με σκοπό την ένταξή τους στο ΓεΣΥ:

 • Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών με σκοπό τη διαπίστευση (accreditation).
 • Επίσης, με απόφαση Υπουργικού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών παραχωρήθηκαν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση 20% στον συντελεστή δόμησης για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
 • Σε συνεργασία με το γραφείο του εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο που αφορά στην αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ως κρατική ενίσχυση (de minimis) προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ. Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και λίαν συντόμως θα ανακοινωθεί.

Τι σημαίνει εγγύηση βιωσιμότητας

Ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι κλινικάρχες και τα οποία ενδεχομένως να τους κρατούν πίσω από την ένταξή τους στο ΓεΣΥ είναι η βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων τους. Υποστηρίζουν ότι ο σφαιρικός προϋπολογισμός του ΓεΣΥ δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών και ως εκ τούτου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων τους. Αν και ο υπουργός δημόσια έχει δεσμευτεί ότι «εγγυάται τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», εντούτοις οι κλινικάρχες δεν έχουν πειστεί και ζητούν διευκρινίσεις: Πώς θα δοθεί αυτή η εγγύηση; Με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί; Όπως έγινε ήδη γνωστό, η εγγύηση της βιωσιμότητας των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι μέρος της στρατηγικής και των προτάσεων που επεξεργάζεται ο ΟΑΥ για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Στην πρόταση ουσιαστικά θα διατυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο και κάτω από ενδελεχή ανάλυση ότι νοσηλευτήριο δεν θα παρουσιάσει απώλεια των εσόδων.

Το ΓεΣΥ με αριθμούς

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο είναι οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις που έφτασαν στα χέρια του ΟΑΥ τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ. Συνολικά, όπως αναφέρει ο οργανισμός, έχουν υποβληθεί 1 εκατομμύριο 112 χιλιάδες απαιτήσεις, εκ των οποίων οι 34000 έτυχαν περαιτέρω διερεύνησης.

 • Περισσότεροι από 700,000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα. Από αυτούς, 667.000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί σε κατάλογο προσωπικού γιατρού ή παιδιάτρου.
 • Στο ΓεΣΥ συμμετέχουν 1.360 ιατρικοί λειτουργοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων οι 397 είναι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, 130 είναι παιδίατροι και 833 ειδικοί ιατροί. Ο ΟΑΥ αναμένει ότι, με τη συνεχή ροή αιτήσεων που παρατηρείται, εντός Σεπτεμβρίου ο αριθμός των γιατρών που συμμετέχουν στο σύστημα θα ξεπεράσει τους 1.450.
 • Συμμετέχουν επίσης 519 φαρμακεία και 136 κλινικά εργαστήρια.
 • Ο κατάλογος των φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το ΓεΣΥ περιλαμβάνει πέραν των 1.120 συνταγογραφημένων φαρμάκων.
 • Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 709.000 επισκέψεων σε προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, εκτελέστηκαν 545.000 συνταγές για φάρμακα και 32.000 παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις.
Πηγή: Πολιτης

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ