ACTA: Δημόσια έκκληση για επίλυση των προβλημάτων του τουρισμού

ACTA: Δημόσια έκκληση για επίλυση των προβλημάτων του τουρισμού


• Επιβάλλεται η Κύπρος να καταστεί αειφόρος «premium” προορισμός
• Για 65 χρόνια οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες στηρίζουν τον τουρισμό

Δημόσια έκκληση προς όλα τα Υπουργεία για να στηρίξουν με πρωτοβουλίες τον τουρισμό, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ACTA, κ. Βασίλης Σταματάρης.

Μιλώντας στην 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ACTA, που ήταν αφιερωμένη στον Ταξιδιωτικό Πράκτορα, ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι όλα τα Υπουργεία πρέπει να συμβάλουν στην προώθηση του τουρισμού και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τα διάφορα προβλήματα και να μην τα διορθώνουμε».

Αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού είπε ότι παρόλο που η τουριστική σεζόν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά θα υπολείπεται της περσινής τουλάχιστον όσον αφορά τα έσοδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι αφίξεις τουριστών μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ανήλθαν στα 2.1 εκ. επισκέπτες στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (-0.1%).

Τα τουριστικά έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 έφτασαν στα €653 σχεδόν εκατ. και είναι λιγότερα κατά 3.6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, ο κ. Σταματάρης αναφέρθηκε και στον εξερχόμενο τουρισμό, λέγοντας ότι παρουσιάζει διψήφιο αριθμό αύξησης στα ταξίδια των Κυπρίων μετά τη κρίση.

Συγκεκριμένα, με βάση την Έρευνα Ταξιδιωτών, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 ανήλθαν στις 896,606 χιλιάδες, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροδρομίων μας που παρουσιάζονται αυξημένα μέχρι το Ιούλιο 2019 κατά +2%, παρά τη μικρή μείωση στον εισερχόμενο.

Ο κ. Σταματάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό που έχει πλέον καταλυτικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου. Αναφερόμενος στις προκλήσεις του τουρισμού, τόνισε ότι στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι να καταστεί η Κύπρος μέχρι το 2030, ένας αειφόρος ολόχρονος ταξιδιωτικός προορισμός, που θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει πέραν των 5 εκατ. τουριστών ετησίως. Επιτυγχάνοντας αυτό τον στόχο, πρόσθεσε, θα έχουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την οικονομία μας, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας τις θετικές επιπτώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και το σημαντικότερο, διατηρώντας τον τουρισμό μας, ως τον κύριο οικονομικό πνεύμονα της χώρας μας.

Ο κ. Σταματάρης επανέλαβε τη στήριξη του ACTA στο Υφυπουργείο Τουρισμού και επισήμανε ότι τώρα αναμένεται μια συλλογική κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό

Ακόμη είπε ότι ο ACTA είναι ικανοποιημένος από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και την απόφαση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να ορίσει τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για να ενεργεί ως «Εγκεκριμένο Σώμα» σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου.

Ο κ. Σταματάρης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι το τελευταίο διάστημα συνεχίζεται η αναβάθμιση αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, γεγονός που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Η δημιουργία νέων κλινών, είτε με την προσθήκη σε υφιστάμενες μονάδες, είτε με τη δημιουργία καινούργιων μονάδων, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει το τουριστικό «προφίλ» της Κύπρου. για το ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αναβάθμιση αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ παράλληλα επισήμανε την προσπάθεια για θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου κατάταξης των ξενοδοχείων και χαιρέτισε την πολιτική κινήτρων για τον τουρισμό που εφάρμοσε η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του, για όσους συνέβαλαν, στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Κλείνοντας, ο κ. Σταματάρης τόνισε η αναβάθμιση και η σωστή προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας στο εξωτερικό αποτελεί για όλους μας ύψιστη εθνική υπόθεση, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς του τουρισμού να είναι οι άμεσοι και πολυτιμότεροι συνεργάτες του ACTAμας. Στόχος όλων, είπε, είναι να καταστεί η Κύπρος, πριν το 2030, ένας αειφόρος “premium” ολόχρονος προορισμός και να δοθεί σημαντική προβολή και έμφαση στην τοπική κληρονομιά, στην πολιτιστική διάσταση και στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου μας!
Τέλος, ο κ. Σταματάρης τόνισε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού δεν απαλλάσσει την Πολιτεία από λοιπές ευθύνες. Ολόκληρη η κυβέρνηση πρέπει να στηρίζει και να αφουγκράζεται τις ανάγκες που προκύπτουν για τη βελτίωση της βιομηχανίας του Τουρισμού στο τόπο μας και έθεσε ενώπιον κάθε Υπουργείου τις προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να λάβουν άμεσα μέτρα για το τουριστικό μας προϊόν.

Βράβευση Γιώργου Λακκοτρύπη

Κατά τη συνέλευση, ο ACTA θέλοντας να τιμήσει τον τελευταίο Υπουργό Τουρισμού, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη παρέδωσε ειδική πλακέτα τιμής ένεκεν για τη πολύχρονη και ουσιαστική στήριξη του στο Σύνδεσμο και τον τουρισμό.

Χαιρετισμούς στη Γενική Συνέλευση απεύθυναν ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος και ο Πρόεδρος Τουρισμού του ΚΕΒΕ, κ. Γιώργος Λεπτός.

Χορηγοί της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ACTA ήταν η Τράπεζα Κύπρου, ο ελεγκτικός οίκος KPMG και η εταιρεία οπτικοακουστικών μέσων A2V LAB.

 

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ