Η ακροδεξιά της Αυστρίας γιορτάζει τη νίκη του παιδιού-θαύματος

Η ακροδεξιά της Αυστρίας γιορτάζει τη νίκη του παιδιού-θαύματος

 


Ένας νεαρός φιλοευρωπαίος πολιτικός ηγέτης πρόκειται να γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης σε μια μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης. Όμως στην Αυστρία, είναι η δεξιά αυτή που γιορτάζει.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της χώρας (ÖVP) αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, ενώ το ακραίο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο έχει νεοναζιστική προέλευση, έμεινε ελάχιστα μακριά από το υψηλότερο ποσοστό ψήφων του ως σήμερα.

Τα τελικά αποτελέσματα θα επιβεβαιωθούν σε λίγες μέρες, αλλά η καταμέτρηση υποδεικνύει ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς του ÖVP, ένας 31χρονος wunderkind της αυστριακής πολιτικής και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, θα γίνει ο νεότερος καγκελάριος στην ιστορία της Αυστρίας.

Το κατεστημένο κεντροαριστερό SPÖ δε χτυπήθηκε τόσο άσχημα όσο φοβούνταν πολλοί, μένοντας μόλις πίσω από την ακροδεξιά στη δεύτερη θέση σε εκλογές με εντυπωσιακή συμμετοχή σχεδόν 80%. Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια εθνικιστική, αντιμεταναστευτική συμμαχία μεταξύ του κ. Κουρτς και της ακροδεξιάς.

Μετά τα γεγονότα στην Ολλανδία, η Αυστρία είναι η πιο πρόσφατη πλούσια ευρωπαϊκή χώρα (έχει το τέταρτο υψηλότερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο στην ΕΕ) με άνοδο προς τα δεξιά σε μια εκστρατεία όπου κυριάρχησαν οι φόβοι της μετανάστευσης και της απειλής που θέτει η «ισλαμοποίηση».

Ο κ. Κουρτς, υπέρ της ΕΕ, υιοθέτησε τις σκληρές γραμμές για τη μετανάστευση και τον συνοριακό έλεγχο των ακροδεξιών αντιπάλων του. Ως υπουργός εξωτερικών υποθέσεων και ένταξης, βοήθησε στην εισαγωγή απαγόρευσης της μπούρκας στην Αυστρία, απαγόρευσε τις πωλήσεις ανεπίσημων εκδόσεων του Κορανίου και προώθησε την πλήρη απαγόρευση της μαντίλας για τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, η τακτική του κ. Κουρτς δεν κατάφερε να στρέψει τη λαϊκή ψηφοφορία. Το FPÖ κέρδισε περίπου το 26% – μόλις κάτω από το ρεκόρ που πέτυχε στο 26,9% υπό την ηγεσία του Γεργκ Χάιντερ το 1999. Ήταν ένα νέο δεικτικό παράδειγμα ότι όταν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε κατεστημένα κόμματα που μιμούνται τους λαϊκιστές και τους πραγματικούς λαϊκιστές, οι ψηφοφόροι επιλέγουν συχνά τους δεύτερους.

Οι τύχες της Αυστρίας, που συχνά αποτελούν προάγγελο για την Ευρώπη, δείχνουν τη δραματική μετατόπιση προς τα δεξιά στο πολιτικό τοπίο της ηπείρου τα τελευταία χρόνια. Όταν το FPÖ του Χάιντερ εισήλθε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση πριν από 17 χρόνια, η ΕΕ επέβαλε συμβολικές κυρώσεις στη Βιέννη. Σήμερα, αντιμέτωποι με την επιστροφή της ριζοσπαστικής δεξιάς δίπλα σε ένα κοινωνικά επιθετικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα, οι πρωτεύουσες της ΕΕ αναπνέουν με ανακούφιση που τα πράγματα δεν είναι πολύ χειρότερα.

Πηγή: Sofokleous10.gr