Άκυρη η εκλογή του βουλευτή Γ. Παπαδόπουλου

Άκυρη η εκλογή του βουλευτή Γ. Παπαδόπουλου

 


Το Ανώτατο Δικαστήριο, ως εκλογοδικείο, έκανε σήμερα δεκτή την προσφυγή του τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ Λεμεσού Ανδρέα Μιχαηλίδη κατά της απόφασης της Βουλής να επικυρώσει την εκλογή του βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργου Παπαδόπουλου.

Το Ανώτατο έκρινε τον Τροποποιητικό Νόμο 82(Ι)/2017 και συγκεκριμένα την πρόνοια του για πλήρωση μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας, σύμφωνα με το άρθρο 35(1) του Νόμου 72/1979 ως αντισυνταγματική καθότι δεν συνάδει με τα άρθρα 65, 66, 69 και 71 του Συντάγματος αλλά και τη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που είναι διάχυτη στο Μέρος IV του Συντάγματος και η οποία επιτάσσει την εκλογή των βουλευτών από το λαό.

Επομένως η εκλογή και η ανακήρυξη του βουλευτή  της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου δυνάμει του Ν82(I)/2017 τροποποιητικού του Ν72/1979 είναι άκυρη, αναφέρει η απόφαση του Ανωτάτου, η οποία δεν ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5.

Γ. Παπαδόπουλος: Σεβαστή η απόφαση θα τη μελετήσουμε με τους νομικούς μας συμβούλους

Σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι για ακόμη μια φορά σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

«Θα δούμε στη συνέχεια μαζί με τους νομικούς μας συμβούλους και τα υπόλοιπα κόμματα πώς προχωρούμε. Από ό,τι έχει νοηθεί- και αφεθεί να καταλάβουμε- είναι ότι θα προχωρήσουμε σε μια αναπληρωματική εκλογή μόνο στη Λεμεσό», σημείωσε

Α. Μιχαηλίδης: Πίστευα από την αρχή ότι είχαμε δίκαιο – Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αναπληρωματική εκλογή στη Λεμεσό

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης εξερχόμενος του δικαστηρίου δήλωσε δικαιωμένος από την απόφαση λέγοντας ότι «πίστευα από την αρχή ότι είχαμε δίκαιο, γι  αυτό επέμενα, δεν ήταν ένα καπρίτσιο και ούτε είναι προσωπικό το θέμα εναντίον οποιουδήποτε. Είναι εξόχως πολιτικό το θέμα».

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή μετά και τη δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου, από την αναπληρωματική εκλογή για μια έδρα στη Λεμεσό», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.