Αναδρομική δημοσιοποίηση 400 αποφάσεων του Εφοριακού Συμβουλίου

Αναδρομική δημοσιοποίηση 400 αποφάσεων του Εφοριακού Συμβουλίου

 


Δύο τροποποιητικά νομοσχέδια που επιτρέπουν στο Εφοριακό Συμβούλιο να δημοσιοποιεί με αναδρομική ισχύ τις αποφάσεις του, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Το Εφοριακό Συμβούλιο, ένα διοικητικό όργανο που εξετάζει προσφυγές τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων κατά αποφάσεων του Τμήματος Φορολογίας, αποφάσισε όπως δημοσιοποιεί τις αποφάσεις του κατόπιν εισηγήσεων επαγγελματιών στον τομέα της φορολογίας.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, η έγκριση του δύο τροποποιήσεων θα επιτρέψει στο Εφοριακό Συμβούλιο να δημοσιοποιήσει αναδρομικά όλες τις αποφάσεις που έλαβε από την ίδρυσή του το 2000, οι οποίες ανέρχονται γύρω στις 400.

Μόνη επιφύλαξη που εκφράστηκε τόσο από μέλη της επιτροπής όσο και από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι κατά πόσον μπορούν να δημοσιοποιούνται τα ονόματα επηρεαζόμενων φυσικών προσώπων.

Με επιστολή της, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εισηγήθηκε όπως η δημοσιοποίηση αποφάσεων που αφορούν φυσικά πρόσωπα να γίνεται κατόπιν εξασφάλισης συγκατάθεσης του επηρεαζόμενου προσώπου.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας διευκρίνισε πως το Εφοριακό Συμβούλιο δεσμεύεται από τον νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σημείωσε όμως ότι οι περιπτώσεις προσφυγών νομικών προσώπων είναι λίγες.

Η πρόεδρος του Εφοριακού Συμβουλίου Ελένη Χατζηχαρίτου είπε ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας γίνεται κατόπιν εισήγησης επαγγελματιών στον τομέα της φορολογίας (ελεγκτές, δικηγόροι) που σημείωναν ότι αγνοούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Σημείωσε ότι οι αποφάσεις που θα δημοσιοποιηθούν ανέρχονται στις 400 από το 2000, ενώ το 2017 το Συμβούλιο έλαβε 30 αποφάσεις. Από το περασμένο Ιούλιο, είπε, το Συμβούλιο εξετάζει και υποθέσεις που αφορούν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας είπε πως η μη δημοσιοποίηση των αποφάσεων έφερε σε δυσμενέστερη θέση τους λειτουργούς σε θέματα φορολογίας, αφού αγνοούσαν τις αποφάσεις. Συμπλήρωσε ότι το 95% των φυσικών προσώπων που προσφεύγουν στο Συμβούλιο δεν έχουν πρόβλημα για τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων.

Ήταν διαχρονικά η θέση όλων των Συμβουλίων ότι πρέπει να δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις του Εφοριακού Συμβουλίου, είπε, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου είναι ένα εργαλείο για τους φορολογικούς λειτουργούς.

Και το Τμήμα Φορολογίας και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου διατύπωσαν τη συμφωνία τους με τα προτεινόμενα νομοσχέδια, λέγοντας πως αποτελεί βήμα προς τη διαφάνεια.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, διατύπωσε την επιφύλαξή του κατά πόσον η δημοσιοποίηση των ονομάτων τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων θα αποθαρρύνει την προσφυγή πολιτών και εταιρειών στο Εφοριακό Συμβούλιο.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας, όπως είπε.

Το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην ερχόμενη συνεδρία της Επιτροπής. Πηγή¨ΚΥΠΕ