«Ανάσα» στο βυθό του Ακάμα έδωσαν ΑΚΤΗ και Α/φοι Λανίτη

«Ανάσα» στο βυθό του Ακάμα έδωσαν ΑΚΤΗ και Α/φοι Λανίτη

 


Πάνω από 5,000 συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις των προϊόντων της Α/φοι Λανίτη στις υπεραγορές Σκλαβενίτη και διατέθηκαν για την εκστρατεία καθαρισμού

 

Αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και θέτοντας τη μείωση των σκουπιδιών στις θάλασσες της Κύπρου στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών της δράσεων, η Α/φοι Λανίτη σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, υλοποίησε καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών στις υπεραγορές Σκλαβενίτη, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, η Α/φοι Λανίτη προσέφερε το 2.5% των εσόδων από τις πωλήσεις των προϊόντων της που βρίσκονταν σε προσφορά, στις υπεραγορές Σκλαβενίτη, συγκεντρώνοντας συνολικά το ποσό των €5,000. Με το ποσό αυτό, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στον βυθό του Ακάμα όπου επαγγελματίες δύτες καταδύθηκαν την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, ανασύροντας μεγάλο όγκο στερεών απορριμμάτων.

Σε δηλώσεις της, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, ανέφερε: «Η πλαστική ρύπανση των θαλασσών είναι ένα μείζον θέμα που αφορά όλους μας, κράτος, κοινωνία, οργανισμούς και τον καθένα μας ξεχωριστά. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συλλογικά με βασική προϋπόθεση την αλλαγή των υφιστάμενων συνηθειών μας.  Στην Α/φοι Λανίτη αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος και το έχουμε θέσει ως προτεραιότητα των περιβαλλοντικών και κοινωνικών μας δράσεων. Θέλουμε να συνδράμουμε με ουσιαστικά προγράμματα στην επίλυση του. Υλοποιήσαμε την ενέργεια στον Σκλαβενίτη σε συνεργασία με τον ΜΚΟ ΑΚΤΗ με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Επιπλέον να αναφέρω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υλοποίηση του προγράμματος Zero Waste Beach σε συνεργασία με την ΑΚΤΗ».

Από πλευράς της, η Ακτομηχανικός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Ξένια Λοϊζίδου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η Μεσόγειος Θάλασσα μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη «σούπα πλαστικών», θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο τα θαλάσσια είδη όσο και την ανθρώπινη υγεία. «Λαμβάνοντας υπόψη πως τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, σε βυθό και ακτές, πρόκειται για μία σοβαρότατη απειλή. Τα υψηλά επίπεδα πλαστικής ρύπανσης κρύβουν κινδύνους που αφορούν άμεσα τόσο το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς έχει διαπιστωθεί πως πλαστικά, στο μέγεθος των μικροπλαστικών, έχουν ήδη εισέλθει στην τροφική μας αλυσίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κ. Λοϊζίδου σημείωσε επίσης, πως εκτός από τον καθαρισμό του βυθού γίνεται διαχωρισμός των σκουπιδιών, ούτως ώστε να καταγραφούν οι πηγές προέλευσης τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η ΑΚΤΗ εγκαινίασε μία πρωτοποριακή εκστρατεία, στο  πλαίσιο του Προγράμματος Zero Waste Beach, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα της Coca-Cola και περιλαμβάνει πολλές για τον περιορισμό της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές καθώς και δράσεις για την ευαισθητοποίηση επιχειρήσεων, τοπικών αρχών και του κοινού ευρύτερα. Ειδικότερα, μέσα από τη δράση «Υπεύθυνες Παράκτιες Επιχειρήσεις», προωθείται η εφαρμογή καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Κύπρου. Ήδη δεκάδες καφετέριες, εστιατόρια, περίπτερα, ξενοδοχεία, υπεραγορές και beach bars, συντάχθηκαν εθελοντικά στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου υπεύθυνων παράκτιων επιχειρήσεων.

Α/φοί Λανίτη

Η εταιρεία Α/φοί Λανίτη δραστηριοποιείται εδώ και 75  χρόνια στην κυπριακή αγορά και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών. Αποτελεί μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC, του δεύτερου μεγαλύτερου εμφιαλωτή, παγκοσμίως, προϊόντων της εταιρείας The Coca-Cola Company, αλλά και αναψυκτικών προϊόντων εν γένει, με διεθνή παρουσία σε 28 χώρες, όπου εξυπηρετεί περισσότερους από 581 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Α/φοί Λανίτη, μέσω των εγκαταστάσεων της στην Κύπρο που περιλαμβάνουν γραμμές παραγωγής και μονάδες διανομής, παράγει, διανέμει και εμπορεύεται προϊόντα της The Coca-Cola Company (Coca-Cola, Fanta, Sprite, FuzeTea, Powerade, τη σειρά φυτικών ροφημάτων AdeZ τον έτοιμο προς πόση καφέ illy-cafe, και τα mixers Schweppes), καθώς και δικά της προϊόντα, που περιλαμβάνουν τις σειρές χυμών και γάλακτος Λανίτης και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΚΥΚΚΟΣ, ενώ διανέμει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, τα σνακ TSAKIRIS, τα ενεργειακά ποτά Monster και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΦΑΓΕ.

Μάθετε περισσότερα στο website www.coca-colahellenic.com.cy/ και στο Facebook στο www.facebook.com/LanitisBros/

Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ είναι Μη Κυβερνητικός, Μη Κερδοσκoπικός Οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2000, με έδρα τη Λευκωσία. Δραστηριοποιείται στα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφορίας, στην εφαρμοσμένη έρευνα αλλά και στην δράση των πολιτών. Η ΑΚΤΗ αναπτύσσει έντονη δράση στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, και έχει ένα μεγάλο διεθνές δίκτυο με ΜΚΟ με τα οποία συνεργάζεται σε πέραν των 60 χωρών. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ έχει πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως πχ η δράση ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ αναγνωρίστηκε ως μια από τις 50 πιο σημαντικές παγκόσμιες πρακτικές για «Πράσινη Χημεία»/ Elsevier, η δράση «Υπεύθυνοι παράκτιοι χώροι ποτού και εστίασης» βραβεύθηκαν για τη χρονιά 2017-2018 από τον Οργανισμό BeMed/Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, ως μια από τις πιο καινοτόμες ευρπαϊκές δράσεις, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα. H AKTH είναι από τους πρώτους οργανισμούς στην Ευρώπη που ασχολήθηκε με το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών της θάλασσας, πριν από 10 περίπου χρόνια. Έχει αναπτύξει και διατηρεί την Βάση Δεδομενων της Κύπρου για τα σκουπίδια της θάλασσας και είναι ο τοπικός συνεργάτης του Διεθνούς Οργανισμού Ocean Conservancy. Περισσότερες πληροφορίες www.akti.org.cy και στο fb https://www.facebook.com/akti.cy/

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ