ΑΠΕΡΓΙΑ – Κλειστά την Παρασκευή τα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας

ΑΠΕΡΓΙΑ – Κλειστά την Παρασκευή τα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας

 


Η Ελληνική Τράπεζα με σημερινή της ανακοίνωση ενημερώνει το πελατειακό της κοινό ότι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου όλα τα καταστήματα του δικτύου της θα παραμείνουν κλειστά λόγω της προγραμματισμένης απεργίας της ΕΤΥΚ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, τα ψηφιακά της κανάλια – Web Banking και Hellenic Bank Mobile Bank-, καθώς και όλες οι μηχανές αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) θα είναι διαθέσιμα για διεκπεραίωση συναλλαγών.

 

«Ηχηρό» μήνυμα θέλει να στείλει η ΕΤΥΚ

Την αποφασιστικότητά της να στείλει ένα «ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση» την Παρασκευή στο πλαίσιο της προαναγγελθείσας απεργίας, εκφράζει η ΕΤΥΚ με εγκύκλιο της προς το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας την οποία δίνει στη δημοσιότητα σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει ήδη καταγγείλει προς την Έφορο Συντεχνιών ενέργειες διευθυντικών στελεχών της, να αποτρέψουν υπαλλήλους από το να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους για απεργία και έχει ζητήσει τη λήψη νομικών μέτρων, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

«Επιδεικνύοντας πρωτοφανή απαξίωση προς το Υπουργείο Εργασίας και προς το πρόσωπο της ίδιας της Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, όχι μόνο συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις, αλλά αποκαλύπτει πλέον το «όραμα» της», αναφέρεται. Αυτό περιλαμβάνει σύμφωνα με την συντεχνία την κατάργηση των μισθολογικών κλιμάκων, την κατάργηση των ετήσιων προσαυξήσεων, την κατάργηση της ΑΤΑ, την κατάργηση των προαγωγών / αναβαθμίσεων και την «απεμπλοκή» από κάθε συμβατική υποχρέωση αλλά και κάθε υποχρέωση που πηγάζει από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Απαντά επίσης σε επιχείρημα που έχει διατυπωθεί από πλευράς της διοίκησης και της ΟΕΒ ότι η ΕΤΥΚ δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου, υπενθυμίζοντας «την τοποθέτηση της ίδιας της Υπουργού Εργασίας, ότι η Ελληνική Τράπεζα οφείλει πρώτα να τηρήσει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών και ακολούθως, στα πλαίσια ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, να θέσει τα ανταιτήματά της προς διαπραγμάτευση με την ΕΤΥΚ».

Ανακοινώνεται ότι η οργάνωση έχει ήδη καταγγείλει προς την Έφορο Συντεχνιών, «τις παράνομες ενέργειες Διευθυντικών στελεχών της, να αποτρέψουν συναδέλφους από το να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους για απεργία και έχει ζητήσει τη λήψη νομικών μέτρων, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα είτε άμεσα είτε έμμεσα να θέσει προσκόμματα στους συναδέλφους για να υλοποιήσουν τις συνδικαλιστικές τους υποχρεώσεις, σημειώνεται, «και τονίζουμε ότι, εάν παρ’ ελπίδα εντοπίσουμε ξανά τέτοιες προσπάθειες, πέραν από τη λήψη νομικών μέτρων, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων».

«Την ερχόμενη Παρασκευή, είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση», αναφέρει η ΕΤΥΚ προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε μονομερείς αποφάσεις, δεν μπορούμε να δεχθούμε την καταστρατήγηση των υφιστάμενων συμφωνιών».

Εάν παραμείνουμε απαθείς σε αυτή την προσπάθεια της εργοδοσίας, το επόμενο που θα αμφισβητηθεί με μαθηματική ακρίβεια είναι η μονιμότητα και οι θέσεις εργασίας, σημειώνει.

Εκφράζει επίσης αποφασιστικότητα «να προστατεύσουμε τους εργασιακούς θεσμούς και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Πηγή: ΚΥΠΕ