Απολογισμό της πενταετούς θητείας του θα κάνει ο Γιούνκερ

Απολογισμό της πενταετούς θητείας του θα κάνει ο Γιούνκερ

 


Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνουν σήμερα απολογισμό της έκβασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και έλαβαν, μεταξύ άλλων, αποφάσεις για τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Το θέμα του Brexit, απασχόλησε τους ηγέτες των 27 κρατών μελών σε ξεχωριστή συνάντηση, στις 17 Οκτωβρίου.

Άλλα θέματα αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, τις στρατηγικές προτεραιότητες των επόμενων πέντε ετών και την κλιματική αλλαγή στον απόηχο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και εν αναμονή της διάσκεψης για το κλίμα στο Σαντιάγκο της Χιλής το Δεκέμβριο.

Ο κ. Γιούνκερ θα προβεί ακολούθως σε απολογισμό της πενταετούς θητείας του, η οποία πλησιάζει στο τέλος της.

Αρχής γενομένης από τη ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Νοεμβρίου 2014, η Επιτροπή Γιούνκερ έχει ασχοληθεί με σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, των διαπραγματεύσεων για το Brexit, της επίλυσης της κρίσης της Ευρωζώνης, της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, της διαχείρισης της μετανάστευσης, της αντίδρασης εναντίον της εμπλοκής τρίτων χωρών στις δημοκρατικές διαδικασίες και της παραπληροφόρησης, της αντιμετώπισης των επιθέσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα και στο κράτος δικαίου, της διαχείρισης των προκλήσεων και των ευκαιριών που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση και της συνέχισης του έργου της εν μέσω αύξησης της έντασης διεθνώς και μεγάλου αριθμού ενόπλων συγκρούσεων κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Το απόγευμα της Τρίτης οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, για την κλιματική αλλαγή, την ανεργία των νέων, το Erasmus, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές πολιτικές. Πηγή ΚΥΠΕ