Αρχαιοκάπηλος ετοιμαζόταν να πουλήσει άγαλμα της Θεάς Αφδροδίτης

Αρχαιοκάπηλος ετοιμαζόταν να πουλήσει άγαλμα της Θεάς Αφδροδίτης

 


Συνελήφθη χθες στο Λουτράκι Κορινθίας στην Ελλάδα 46χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, τα οποία φέρεται ότι ετοιμαζόταν να πουλήσει έναντι 350.000 ευρώ.

Στο αυτοκίνητο του 46χρονου οι αστυνομικές Αρχές βρήκαν ένα μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, αποτελούμενο από 8 συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών. Το συγκεκριμένο άγαλμα, Ρωμαϊκής Εποχής, είχε κλαπεί από τους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν, και αναγνωρίστηκε από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.

Επιπλέον, στην κατοχή του 46χρονου βρέθηκε το σώμα μαρμάρινης κυλινδρικής πυξίδας της Ελληνιστικής Περιόδου, που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών μαζί με το πώμα της, το οποίο έχει διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου. Επιπλέον, εντοπίστηκε λίθος, λαξευμένη στις τέσσερις πλευρές, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Επίσης κατασχέθηκαν μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τέσσερις κάρτες μνήμης, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα usb stick, 900 ευρώ, καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα αποτελούν σημαντικής αρχαιολογικής αξίας κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα, ενώ ο συλληφθείς, οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου. Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και δύο συνεργοί του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ