Αρχίζει η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων

Αρχίζει η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων

 


Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζήτησε σήμερα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης μετά από τη συνεδρία, από τον Απρίλιο του 2019, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους είναι υποχρεωμένο από σχετική οδηγία της ΕΕ να παρέχει τη δυνατότητα συναλλαγών με ηλεκτρονικά τιμολόγια, υποχρέωση που ένα χρόνο μετά, καθίσταται υποχρεωτική για ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρξει γρηγορότερη διεκπεραίωση αυτών των συναλλαγών όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ και υπάρχει κοινό πλέον πρότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου, που θα ακολουθούν όλες οι χώρες.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με ευρωπαϊκά προγράμματα έχει ετοιμάσει αυτή την πλατφόρμα με βάση την οποία θα γίνεται η διενέργεια των συναλλαγών.

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο σημαντικό, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι με αυτό εκσυγχρονίζονται θέματα που αφορούν την γραφειοκρατία και θα είναι υπέρ των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης.

Το εφάπαξ κόστος για να συνδεθεί μια εταιρεία απευθείας στην πλατφόρμα της κυβέρνησης είναι περίπου €5000, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί κι άλλες πλατφόρμες που συνδέονται με το δικό τους λογισμικό στον κόμβο της κυβέρνησης και εκεί το κόστος σύνδεσης είναι €300.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η σύνδεση με το σύστημα δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο μπορεί να γίνει στο μέλλον στο πλαίσιο του ευρύτερο εκσυγχρονισμού του κράτους.

Categories: Politics, ΕΙΔΗΣΕΙΣ