Η Αργεντινή αφήνει πίσω της την Εβίτα

Η Αργεντινή αφήνει πίσω της την Εβίτα

 


Kαθώς οι θερμοί άνεμοι επιστρέφουν, οι μέρες μακραίνουν και τα δέντρα της γιακαράντα γεμίζουν μοβ λουλούδια κατά μήκος των κύριων λεωφόρων του, το Μπουένος Άιρες απολαμβάνει επίσης την ηρεμία μετά την ηχηρή νίκη του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι και του συνασπισμού του Cambiemos.

Όλες οι μεγάλες πόλεις και οι επαρχίες τον ακολούθησαν – η πρώτη φορά που ένα κόμμα έχει σάρωσε τον εθνικό εκλογικό τομέα από την επιστροφή της Αργεντινής στη δημοκρατία τη δεκαετία του 1980.

Οι μεσοπρόθεσμες εκλογές ανέτρεψαν δύο σταθερές της πολιτικής της Αργεντινής. Η πρώτη ήταν η ιδέα ότι ένα κόμμα με επιχειρηματικό προσανατολισμό δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Ο Μάκρι και ο συνασπισμός του έχουν κερδίσει δύο φορές και κέρδισαν την εθνική απήχηση με τον χρόνο. Η δεύτερη είναι ότι το Περονιστικό κόμμα, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Αργεντινής του 20ου αιώνα, δεν μπορεί να χάσει. Ωστόσο, κατέρρευσε. Αυτές οι δύο σεισμικές πολιτικές αλλαγές είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της ικανής ηγεσίας. Αλλά αντικατοπτρίζουν επίσης τις θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία της Αργεντινής.

Για εκατό χρόνια, από τότε που η Αργεντινή εισήγαγε τη μυστική ψηφοφορία το 1912, ο μόνος τρόπος κατά τον οποίο ήρθε στην εξουσία η άρχουσα τάξη ήταν η απάτη των ψηφοφόρων ή τα στρατιωτικά πραξικοπήματα – από τα οποία υπήρξαν έξι τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και το προσανατολισμένο στη μεσαία τάξη Ριζοσπαστικό κόμμα δεν μπορούσε να κρατήσει την εκτελεστική εξουσία για πολύ καιρό – κάθε ένας από τους δημοκρατικά εκλεγμένους προέδρους του εκτοπιζόταν γρήγορα είτε με στρατιωτική συνοδεία είτε με κατάρρευση της αγοράς.

Το Cambiemos αψήφησε αυτήν την αλήθεια, διότι δεν έχει ενεργήσει ως επιχειρηματικό κόμμα. Ενώ είναι υπέρ των αγορών, δεν είναι νεοφιλελεύθερα αυστηρό. Αντί αυτού, όπως και οι λαϊκιστές προκάτοχοί του, έχει υποστηρίξει τα κοινωνικά προγράμματα, τα επιδόματα ανεργίας και τις συνταξιοδοτικές πληρωμές για να μειώσει το χτύπημα του στασιμοπληθωρισμού για τον μέσο ψηφοφόρο.

Ο Μάκρι και η ομάδα του έχει προχωρήσει περισσότερο, ξοδεύοντας μεγάλα ποσά για έργα υποδομής. Πανταχού παρόντα κίτρινα σήματα αιωρούνται κάθε λίγα τετράγωνα δίπλα σε σωρούς χώματος, πλάκες από σκυρόδεμα, δεσμίδες από χαλύβδινες ράβδους και κουβάδες μπογιάς, υποδεικνύοντας επισκευές σε σπασμένα πεζοδρόμια, σκοτεινές λάμπες στο δρόμο και μαυρισμένα κτίρια.

Το μεγαλύτερο ποντάρισμα και εκλογικό κέρδος προέρχονται από το νέο Metrobus, αφιερωμένες λωρίδες στις κυριότερες λεωφόρους της πρωτεύουσας που διασχίζουν δεκάδες χιλιόμετρα σε πλούσιους και ταπεινούς θύλακες. Ενώ ένας παρόμοιος μετασχηματισμός των δημόσιων συγκοινωνιών προκάλεσε χάος στη Χιλή το 2007, διαλύοντας τα ποσοστό έγκρισης της προέδρου Μιτσέλ Μπατσελέ, όλοι στο Μπουένος Άιρες καταβάλλουν προσπάθειες για το νέο σύστημα, το οποίο έχει μειώσει τις μετακινήσεις σε ώρες αιχμής.

Αυτή ήταν καλή κυβέρνηση υποστηριζόμενη από καλό μάρκετινγκ. Ένα τεράστιο προσωπικό μέσα στο Casa Rosada επεξεργάστηκε τις βάσεις δεδομένων και τις δημοσκοπήσεις, στοχεύοντας τις εκλογικές εκκλήσεις από δρόμο σε δρόμο, ουσιαστικά μετατρέποντας μια θάλασσα μπλε περονιστικών δήμων στο κίτρινο των Cambiemos.

Ωστόσο, η νίκη του Μάκρι προήλθε από Περονιστικές αποτυχίες. Το κίνημα έχει σχεδόν αποσυντεθεί, οι φατρίες του χάνουν έδαφος στα μεσοδιαστήματα. Μέρος του προβλήματος είναι η ηγεσία του, ή η έλλειψή της. Παρά την κληρονομιά της οικονομικής ατασθαλίας και τους βαθείς δεσμούς της με τη διαφθορά, η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ παραμένει ο βασικός φορέας του, ο πιο ορατός και δημοφιλής. Αλλά η πτώση του Περονισμού σε ασυνάφεια αντανακλά επίσης την αποτυχία προσαρμογής στις διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές.

Για δεκαετίες, ο Περονισμός στηρίχθηκε σε μια νικηφόρα εκλογική συμμαχία αστικών συνδικαλιστών και αγροτικών αφεντικών. Οι πυλώνες του άρχισαν να ταλαντεύονται τη δεκαετία του 1970, καθώς τα γραφεία εκτόπισαν τα εργοστάσια και η ύπαιθρος άρχισε να εκκενώνεται, αποστραγγίζοντας τους ψηφοφόρους που μπορούσαν να παραδώσουν οι αγροτικές πολιτικές μηχανές.

Στη δεκαετία του 1990, ο Περονιστής πρόεδρος Κάρλος Μένεμ προσπάθησε να προσαρμοστεί, ανοίγοντας αγορές, προσελκύοντας τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και φλερτάροντας την αυξανόμενη μεσαία τάξη. Η οικονομική κρίση του 2001 σταμάτησε αυτή την εσωτερική πολιτική εξέλιξη, καθώς επιτάχυνε τις οικονομικές μετατοπίσεις. Μετά από πολλή αναταραχή, το έθνος εγκαταστάθηκε τελικά σε πάνω από μια δεκαετία κυριαρχίας των Κίρχνερ – πρώτα του Νέστωρ, στη συνέχεια της συζήγου του Κριστίνα – από το 2003 έως το 2015. Μαζί εκτόπισαν τους εκσυγχρονιστές συναδέλφους τους και επέστρεψαν σε ένα λαϊκιστικό οικονομικό πλάνο βασισμένο στον προστατευτισμό, μαζικά κοινωνικά προγράμματα και κατά συρροή κρατικές προσλήψεις.

Αυτές οι προσπάθειες αγόρασαν την αφοσίωση εκατομμυρίων αργεντινών που έχασαν τα προς το ζειν τους όταν το ΑΕΠ έπεσε κατά 20%, αλλά δεν επανέφεραν την οργανωμένη εργασία. Και οι υψηλοί φόροι εξαγωγής που εισήγαγαν στη σόγια, το βόειο κρέας και σε άλλα αγροτικά προϊόντα εξόργισαν την κάποτε πιστή αγροτική βάση του Περονισμού. Όταν η οικονομία γύρισε – επιβαρυμένη από τις άσκοπες δημόσιες δαπάνες, τις περιορισμένες επενδύσεις, τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και μια καλή δόση διαφθοράς – άφησε το κόμμα αποδεκατισμένο.

Ο Μάκρι έχει σήμερα αξιοζήλευτα ποσοστά έγκρισης. Ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί ακόμα εύκολα να σκοντάψει. Παρά το αρχικό μεγάλο ξέσπασμα μεταρρυθμίσεων – την επιβολή κυμαινόμενου νομίσματος, την επίλυση του προβλήματος του χρέους με διεθνή επιρροή, την εκ νέου δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας στατιστικών και τη μείωση ορισμένων δημόσιων επιδοτήσεων – η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κάνει πολλές από τις δύσκολες επιλογές που απαιτούνται για να θέσει βιώσιμη πορεία. Η επιδιόρθωση των λάκκων και η δημιουργία νέων λεωφορειακών γραμμών είναι καλή κι ωραία, αλλά αυτό δε θα οδηγήσει την Αργεντινή στον 21ο αιώνα. Σε κάποιο σημείο, ο συνασπισμός του Μάκρι θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά του για να τα βάλει με τις βαθιές οικονομικές δυσλειτουργίες του έθνους.

Αυτό ξεκινά με την οικονομία μετρητών. Λίγα μέρη πέρα ​​από τις μπουτίκ και τα εστιατόρια δέχονται τις πιστωτικές κάρτες, και η αγορά ακριβώς αγαθών όπως τα αυτοκίνητα και τα σπίτια εξακολουθεί να περιλαμβάνει βαλίτσες γεμάτες χαρτονομίσματα. Η ανταλλαγή «blue market» μεταξύ του πέσο και του δολαρίου παραμένει. Όλη αυτή η παρατυπία σημαίνει σπατάλη χρόνου και περιορισμένες πωλήσεις και συνολικά περιορίζει την ανοδική πορεία της τρέχουσας οικονομικής ανάκαμψης. Αν η οικονομία δεν αναπτυχθεί, η υπομονή της Αργεντινής με τον πρόεδρο και τον συνασπισμό του θα εξασθενίσει.

Πιο θεμελιωδώς, η Αργεντινή παραμένει μη ανταγωνιστική. Μια δεκαετία χωρίς άμεσες ξένες επενδύσεις την έχει αφήσει τεχνολογικά οπισθοδρομική. Αντί της αυτοματοποίησης που συμβαίνει σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, τα περισσεύματα εργατικού δυναμικού αφορούν ακόμη και καθημερινές εργασίες. Η αγορά ενός μονού cortado (καφέ) χρειάστηκε δύο συναλλαγές, τρεις γραμμές και πέντε ανθρώπους. Δε λειτουργεί έτσι μια μελλοντική οικονομική δύναμη.

Και το κυβερνητικό μάντρα της βαθμιαίας αλλαγής εξαρτάται από την εξωτερική χρηματοδότηση. Ενώ η παγκόσμια ρευστότητα και τα χαμηλά επιτόκια παρείχαν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που χρειαζόταν η Αργεντινή μέχρι στιγμής, η τελευταία μη περονιστική κυβέρνηση περιτυλίχθηκε από οικονομικές φλόγες όταν εξαφανίστηκε η διεθνής χρηματοδότηση.

Η Αργεντινή, όπως όλες οι δημοκρατίες, χρειάζεται αντιπολίτευση. Με το ένα τρίτο σχεδόν των αργεντινών να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, υπάρχει αρκετός χώρος για ένα αριστερό κόμμα. Αλλά για να επιστρέψουν στην εξουσία, οι Περονιστές δεν μπορούν να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Χρειάζονται νέα ηγεσία και νέες ιδέες. Εδώ, η μακροχρόνια ιδεολογική ευελιξία του κόμματος μπορεί να είναι μια δύναμη. Ποιος ξέρει, καθώς ο Περονισμός αναζητά μια νικηφόρα πλατφόρμα, θα μπορούσε να βρει τον ισορροπημένο προϋπολογισμό, την εργασιακή ευελιξία και την οικονομική ανοχή που η κυβέρνηση Μάκρι δεν έχει ακόμη αγκαλιάσει. Πηγή: sofokleous10.gr