Αξίας ενός δισεκατομμυρίου, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας

Αξίας ενός δισεκατομμυρίου, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας


Ανάπτυξη ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα έχει η συμφωνία που επιτεύχθηκε για ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας, την οποία ανακοίνωσε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μόλις το προηγούμενο βράδυ έληξαν με επιτυχία, μετά από πολύμηνες διαδικασίες, οι διαπραγματεύσεις με την Κοινοπραξία Ισραηλινών για την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού – Μαρίνας Λάρνακας. Η όλη ανάπτυξη είναι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με πολλαπλά οφέλη ενώ αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο η υπογραφή των συμβολαίων και η έναρξη των εργασιών υλοποίησης».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε «ιστορική τη σημερινή ημέρα καθότι το έργο θα έχει πολλά οφέλη όχι μόνο για την Λάρνακα, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Το έργο περιλαμβάνει λιμενικές υποδομές, μαρίνα, ανάπλαση και ανάπτυξη γης, οδικό δίκτυο, χώρους πρασίνου, πάρκα, πεζόδρομους καθώς και οικιστικές μονάδες, χώρους εστίασης και αναψυχής και άλλες κοινωνικές αναπτύξεις σε μια περίοδο 10 με 15 χρόνων, με επιπλέον ετήσιες οικονομικές δραστηριότητες, μόνο στη Λάρνακα».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «μετέφερε τις ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τον Υπουργό και από όλους τους βουλευτές, αρμόδιους Φορείς και λειτουργούς και επισήμανε ότι από σήμερα μια νέα εποχή αρχίζει για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας, αλλά και για την Κύπρο. Η υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού – Μαρίνας θα δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία της πόλης με πολλές θέσεις εργασίας αλλά και νέες προοπτικές που θα ανοιχθούν στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου» είπε.

Ο κ. Βύρας «επεσήμανε την έντονη συμβολή του Δήμου Λάρνακας κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων και ιδιαίτερα στη άρση του πλαφόν, κάτι που ήταν ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες στο να μην επιτευχθεί μέχρι σήμερα συμφωνία. Ο Δήμος Λάρνακας είχε καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με τις εγκαταστάσεις και υποδομές από την εν λόγω ανάπτυξη, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρία με τον Υπουργό για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν την Λάρνακα, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος, βουλευτές, επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων του Δήμου, Υπηρεσιακοί Λειτουργοί του Υπουργείου και του Δήμου Λάρνακας.

Μετά τη συνεδρία ο Υπουργός παρακάθισε σε διαδοχικές συσκέψεις με τους Δημάρχους της επαρχίας Λάρνακας.

Πηγή: ΚΥΠΕ