Αυστρία: Πέφτει η κυβέρνηση Κουρτς

Αυστρία: Πέφτει η κυβέρνηση Κουρτς


Παρελθόν αποτελεί η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς παρά την επίδοση ρεκόρ στις ευρωεκλογές, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας στήριξαν την πρόταση μομφής. Νέο καγκελάριο θα διορίσει ο Αυστριακός πρόεδρος.

Το αυστριακό κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, εξωθώντας την σε παραίτηση λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο που αποκάλυψε το Spiegel με πρωταγωνιστή τον αντικαγκελάριο και ηγέτη του κόμματος της ακροδεξιάς.

Την πρόταση μομφής στήριξαν οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση του κ. Κουρτς μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο ηγέτης του αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτηση του.

Ο κ. Κουρτς διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό, μένοντας ουσιαστικά με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Αυστριακός πρόεδρος θα πρέπει τώρα να διορίσει νέο καγκελάριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να λάβει τη στήριξη του κοινοβουλίου μέχρι τις επερχόμενες εκλογές.

Η ήττα στο κοινοβούλιο σημειώθηκε παρά τη θριαμβευτική νίκη στις ευρωεκλογές του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς,, το οποίο με 34,9 % (αύξηση κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με το 2014) αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ευρωεκλογές στη χώρα, έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%.

Πηγή: euro2day