Αυτό που έχει σημασία είναι η ειρήνη λέει ο Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας τη συμφωνία με το ΗΒ

Αυτό που έχει σημασία είναι η ειρήνη λέει ο Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας τη συμφωνία με το ΗΒ

Προφανώς, όταν συζητάμε για τη Βόρεια Ιρλανδία, μιλάμε για την οικονομία, για τα τεχνικά θέματα, για τα αγαθά. Αλλά για μένα, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας – αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η ειρήνη», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας στον Τύπο τη συμφωνία που επετεύχθη μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα έχουμε μια δίκαιη και λογική βάση για μια τακτική αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και, πάνω απ `όλα, για να ξεκινήσουμε – θέλουμε το συντομότερο δυνατόν, από την 1η Νοεμβρίου – να εργαστούμε για μια νέα εταιρική σχέση με το Βασίλειο», τόνισε.

Ο κ. Μπαρνιέ τόνισε ότι η συμφωνία είναι «αποτέλεσμα της εντατικής δουλειάς των δύο ομάδων διαπραγματευτών», σημειώνοντας ότι το κείμενο παρέχει ασφάλεια δικαίου και βεβαιότητα, όπου το Brexit δημιουργεί αβεβαιότητες, ιδίως και πρώτα ως προς το ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί στα κράτη μέλη της Ένωσης θα έχουν εγγυημένα δικαιώματα, οι αποδέκτες χρηματοδοτήσεων από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα 27 κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο το ίδιο και όλα τα πρόσωπα και οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για όλα τα άλλα θέματα διαχωρισμού, όπως η Ευρατόμ, η προστασία των υφιστάμενων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ή η προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι εξασφαλισμένα.

Σημείωσε ότι η πρόταση αυτή περιλαμβάνει επίσης τη μεταβατική περίοδο, η οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 – 14 μήνες – και ίσως ένα ή δύο χρόνια μεγαλύτερη σε περίπτωση κοινής συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλησε να ανοίξει ένα σημείο στη Συμφωνία Απόσυρσης: το ζήτημα του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, και τόνισε ότι καθ `όλη τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκαν πλήρως να προστατεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη νήσο της Ιρλανδίας.

Εξήγησε ότι «η λύση που βρήκαμε στηρίζεται σε τέσσερα βασικά στοιχεία».

Ανέφερε πως η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με ένα περιορισμένο σύνολο κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα εμπορεύματα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εφαρμοστέες διαδικασίες για τα εμπορεύματα θα γίνουν στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι σε όλο το νησί. Για το σκοπό αυτό, οι βρετανικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του τελωνειακού κώδικα της Ένωσης στη Βόρειο Ιρλανδία.

Πρόσθεσε πως πέραν των εφαρμοστέων διαδικασιών, υπάρχει επίσης το ζήτημα των τελωνειακών δασμών. Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στο τελωνειακό έδαφος του ΗΒ. Ως εκ τούτου, θα ωφεληθεί από τη μελλοντική εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Βόρειος Ιρλανδία θα παραμείνει επίσης σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.

Διευκρίνισε ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να εφαρμόζουν δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες, εφόσον τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη Βόρειο Ιρλανδία δεν κινδυνεύουν να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Ωστόσο, για εμπορεύματα που κινδυνεύουν να εισέλθουν στην ενιαία αγορά, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόσουν τους δασμούς της ΕΕ. Τέλος συμφωνήθηκε και ένα ειδικό καθεστώς για το ΦΠΑ.

Όπως είπε, «οι Πρωθυπουργοί του ΗΒ και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ήθελαν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη δημοκρατική στήριξη για την εφαρμογή από τις βρετανικές αρχές των σχετικών ενωσιακών κανόνων στη Βόρειο Ιρλανδία».

Τέσσερα έτη μετά την έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούν να αποφασίζουν, με απλή πλειοψηφία, εάν θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους σχετικούς κανόνες της Ένωσης στη Βόρειο Ιρλανδία ή όχι. Αυτή η δημοκρατική στήριξη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προσέγγισης που συμφωνήθηκε πρόσφατα», τόνισε, εξηγώντας ότι «το νέο αυτό πρωτόκολλο δεν αντικαθίσταται πλέον από μεταγενέστερη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επομένως, είναι λογικό να πρέπει διασφαλιστεί η συναίνεση».

«Τέλος», είπε, «πέρα ​​από αυτόν τον διαχωρισμό και τη συμφωνία αποχώρησης, καταλήξαμε σε συμφωνία για την αναθεώρηση της πολιτικής δήλωσης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο για την αποκατάσταση μιας φιλόδοξης εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, με μια φιλική χώρα, χώρα εταίρο και συμμαχική χώρα.»

«Σε αυτό το σημείο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έκανε τη σαφή επιλογή μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών», τόνισε.

«Οποιαδήποτε αναφορά σε άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής δημιουργίας ενός ενιαίου τελωνειακού εδάφους μεταξύ μας, έχει ως εκ τούτου καταργηθεί», ξεκαθάρισε.

«Ωστόσο, αυτό που δεν αλλάζει είναι η γεωγραφική μας εγγύτητα και η αλληλεξάρτησή μας με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και συμφωνήσαμε να έχουμε ισχυρές και ισότιμες εγγυήσεις για να επιτρέψουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. φιλόδοξη ανταλλαγή χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις», σημείωσε.

«Συνολικά, το επίπεδο φιλοδοξίας της μελλοντικής μας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών θα είναι ανάλογο με το επίπεδο και την ποιότητα των κανόνων του οικονομικού παιχνιδιού μεταξύ μας», είπε ο κ.Μπαρνιέ.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά, εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αξιολογήσει το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Και στη συνέχεια να το εγκρίνει το Συμβούλιο, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη του και ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ