Αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος για να απολύσετε κάποιον

Αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος για να απολύσετε κάποιον

 


Από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι να τον απολύσουν από την εργασία του ή να αναγκαστεί να απολύσει κάποιον. Όσο άβολη κια να είναι αυτή η κατάσταση υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τον Δεκέμβριο του 2018 το περιοδικό «Wired» αποκάλυψε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού κατά των υπαλλήλων του και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να τους απολύει επιτόπου.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Musk εξαγριώνεται με κάτι και απολύει τον συγκεκριμένο υπάλληλο ή, ακόμα χειρότερα, τον πρώτο που θα βρεθεί στο διάβα του! Κάτι που δεν είναι φυσικά ανήκουστο, καθώς όχι μόνο το έχουμε δει σε τηλεόραση και σινεμά, αλλά κάποιοι το έχουν βιώσει κιόλας στην πραγματική ζωή.

Κι ενώ τα αφεντικά διατηρούν τη δυνατότητα να δείχνουν άμεσα την πόρτα της εξόδου σε κάποιον, οι ειδικοί συμβουλεύουν πως αυτή είναι μια εξόχως λάθος συμπεριφορά. Αυτό μας λέει η ειδικός στην απασχόληση, Lynn Taylor, και συγγραφέας του σχετικού βιβλίου «Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job», πως ενώ έχεις την εξουσία να κάνεις κάτι τέτοιο, είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να κάνεις στην εταιρία σου.

Κάτι που επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος εργατικού Δικαίου, Jeffrey Adelson: «Όταν ένας υπάλληλος παύεται χωρίς λίγη σκέψη, τότε είναι που λαμβάνουν χώρα οι μηνύσεις». Και όχι μόνο αυτό, τονίζει, αλλά «όταν καταστρέφεις την υπόληψη ενός ανθρώπου, αυτό είναι το ιδανικό περιβάλλον για πράξεις αντιποίνων».

Αν ένας εργαζόμενος δεν αποδίδει ικανοποιητικά στη θέση του, διατείνεται πάντα ο Adelson, το καλύτερο που έχει να κάνει ο προϊστάμενος είναι να καταγράφει την απόδοσή του και να τον ενημερώνει συχνά για τις ανεπάρκειές του. Έτσι θωρακίζει την απόλυση και δεν μοιάζει ξαφνική και αναπάντεχη, γλιτώνοντας την εταιρία από οποιαδήποτε εκδίκηση.

Ακόμα κι αν κάνει κάτι «χοντρό», λέει χαρακτηριστικά, όπως το να απειλήσει έναν συνάδελφο ή να μοιραστεί ευαίσθητες εταιρικές πληροφορίες με τον ανταγωνισμό, η άμεση απόλυση συνεχίζει να παραμένει κακός σύμβουλος. «Έλα να τα πούμε στο γραφείο μου» ή «πάρε την υπόλοιπη μέρα άδεια», λέει πως είναι η ενδεδειγμένη δράση για τον διευθυντή.

Ο οποίος οφείλει να συμβουλευτεί το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, να καταγράψει το περιστατικό, να βρει μάρτυρες και μετά να προβεί στην απόλυση.

Ό,τι κι αν κάνει το αφεντικό, καταλήγει, δεν πρέπει να απολύσει κάποιον πάνω στην οργή του: «το συναίσθημα είναι πραγματικά εχθρός», επισημαίνει. Πηγή: newmoney.gr

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ