Bloomberg: O Τράμπ χτίζει εμπόδια στο κινεζικό εμπόριο, και η Κύπρος ανοίγει πόρτες

Bloomberg: O Τράμπ χτίζει εμπόδια στο κινεζικό εμπόριο, και η Κύπρος ανοίγει πόρτες

 


Ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ χτίζει εμπόδια στο κινεζικό εμπόριο, η Κύπρος ανοίγει τις πύλες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Όλα είναι προς πώληση στην Κύπρο και η Κίνα αγοράζει. Το μικροσκοπικό νησί της Μεσογείου ανοίγει τις πύλες, ενώ Γερμανία και Γαλλία κτίζουν εμπόδια», αναφέρεται ότι η στάση της μεσογειακής χώρας είναι επίσης αντίθετη με εκείνες ορισμένων μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, οι οποίες, ενοχλημένες από την όρεξη της Κίνας για εξαγορές, έχουν γίνει πιο επιθετικές όσον αφορά την εξέταση των εμπορικών συμφωνιών.

Σημειώνει ότι η Κίνα είναι ήδη βαθιά ενσωματωμένη στην Ευρώπη, κατέχοντας τα πάντα, από λιμάνια της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Βελγίου μέχρι ένα γερμανικό αεροδρόμιο, ποντάροντας σε πετρελαιοφόρα της Βόρειας Θάλασσας και ποδοσφαιρικά σωματεία στην Αγγλία και την Ιταλία.

Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μελετούν τον τρόπο διαχείρισης της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, προστίθεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με έδρα τη Νέα Υόρκη, λίγες χώρες έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην αποδεχθούν επενδύσεις από την κρατική οικονομία της Κίνας ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδίως μία χώρα όπως η Κύπρος, που διαθέτει κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, 27.000 δολάρια και το οποίο είναι λίγο περισσότερο από το μισό κατά κεφαλήν της Γερμανίας.

«Μπορεί να μην είναι άμεσα ορατό, αλλά τα κινεζικά χρήματα είναι παντού στην Κύπρο, από την ακίνητη περιουσία έως τη ναυτιλία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέρεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται πως οι μοναδικές εξαιρέσεις μπορεί να είναι το ελαιόλαδο και το χαλούμι, αν και αυτά άρχισαν ήδη να εξάγονται στην Κίνα.

Το Bloomberg αρχίζει το δημοσίευμα του αναφερόμενο σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία για τον εορτασμό του κινέζικου νέου έτους και σημειώνει ότι στην εκδήλωση βρέθηκαν περίπου 100 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, δικηγόροι, λογιστές και οι συνεργάτες τους.

Προσθέτει ότι η εκδήλωση αφορούσε πέραν από τον εορτασμό της άφιξης του Έτους του Σκύλου, «το τσιμέντωμα μιας ανερχόμενης σχέσης μεταξύ δυο απίθανων συνεταίρων».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ένας είναι μια ολοένα και πιο ισχυρή παγκόσμια δύναμη 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και ο άλλος ένα νησιωτικό κράτος του 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που μπορεί να υπερηφανεύεται για μια στρατηγική θέση και μια φήμη για μια χωρίς ερωτηματικά προσέγγιση στις οικονομικές υποθέσεις.

«Αυτό αποτελεί έναν συναρπαστικό αγώνα, καθώς η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει το αποτύπωμα της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα προβάλει, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Πρόεδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, σημειώνοντας ότι ο κ. Αγκαστινιώτης, προτού προσχωρήσει στους άλλους φιλοξενούμενους για να ακούσει ομιλίες για την άριστη κατάσταση των σχέσεων Κίνας-Κύπρου, είπε ότι «έχουμε επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Είπε ακόμη ότι υπήρξαν «μερικά πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια» από την Κίνα, που προσελκύστηκαν από ένα «ελκυστικό φορολογικό σύστημα».

Αναφέρεται επίσης ότι στην εκδήλωση στη Λευκωσία, ο Κινέζος Πρέσβης Huang Xingyuan αναφέρθηκε στο «τεράστιο δυναμικό» που προσφέρεται από τη στρατηγική ανάπτυξης της Κίνας Belt and Road Initiative (BRI) για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου πέραν του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – που ισοδυναμεί με περίπου 5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Κύπρου.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της εταιρείας Melco Resorts & Entertainment Ltd, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, Lawrence Ho, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο τον Ιανουάριο για να παρουσιάσει τα σχέδιά του για το τι αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο θέρετρο καζίνο της Ευρώπης, αξίας 670 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφέρεται επίσης στις επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ της κινέζικης εταιρείας JimChang Global Group σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων και σε ανάπτυξη κατοικιών κοντά στην Αγία Νάπα, μέσω κοινής επιχείρησης με την κυπριακή ιδιοκτησία Giovani.

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι στη Λάρνακα, όπου βρίσκεται ο κύριος αερολιμένας της Κύπρου, η κρατική κινέζικη εταιρεία China Communications Construction Group Ltd αποτελεί ένας από τους δύο υποψήφιους που έχουν επιλεγεί για να πάρουν τον έλεγχο του λιμανιού και της παρακείμενης μαρίνας.

Τέλος, αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης σχέδια για την έναρξη απευθείας πτήσεων στο Πεκίνο, αφού στην κυπριακή αεροπορική εταιρεία Cobalt Air επένδυσε η Aviation Industry Corp. της Κίνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ- Bloomberg